Tempósan növekvő igények

A nyári főszezon lezárultával a megye nagyobb wellness­központjainál arról érdeklődtünk, hogyan alakult idén eddig a látogatók száma. A tapasztalatok azt mutatják, a „vizes” szolgáltatások iránt stabilan növekszik az érdeklődés.

Tempósan növekvő igények
Habparti a tusnádi wellnescentrumban. A statisztikák szerint ahol csobbanni lehet, ott nincs hiány vendégben Fotó: Tusnádi Wellness

Az adatok azt mutatják, a megyében az idegenforgalom igen fontos szelete köthető a well­ness­központokhoz, gyógyfürdőkhöz, strandokhoz – az ágazat feltehetően újabb befektetéseket is elbírna. 

Tusnádfürdő: jó számokat hozó idény

Tusnádfürdőn az elmúlt években fokozatos növekedés figyelhető meg, mind a vendégéjszakák számát, mind a wellnessközpont látogatottságát illetően. Butyka Zsolt polgármester szerint, ha a fürdőváros turisztikai népszerűségének felfelé ívelő statisztikai adatait nézzük, mindenképpen figyelembe kell vennünk két fontos tényezőt, ami közrejátszik ebben. Az első Tusnádfürdő közbiztonságának nagymértékű javulása, vagyis a közterületeken felbukkanó medvék visszaszorítása természetes környezetükbe. Számokban ez azt jelenti, hogy míg 2021-ben 238 esetben tűnt fel a nagyvad a lakóterületen belül, addig idén eddig összesen 11 alkalommal kellett hasonló riasztás miatt közbeavatkozzon az önkormányzat által koordinált intervenciós csapat.

– A másik fontos előrelépés, hogy a vízhálózat állapota miatt korábban évente legalább száz olyan nap volt, amikor a városban nem volt vízszolgáltatás, ezeken a napokon sem a wellnessközpont, sem a vendéglátóipari egységek nem tudtak működni. A szolgáltatást sikerült stabilizálni, és folyamatban van egy újabb fontos beruházás, ami az ivóvíz- és szennyvízhálózat javítását szolgálja

– nyilatkozta lapunknak a polgármester.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A térség turisztikai szolgáltatásait összesítő Visit Harghi­ta telefonos alkalmazás működtetői szerint is a megyében Tusnádfürdő az egyik leglátogatottabb székelyföldi fürdőhely: az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint januártól júliusig tartó időszakban 79 674 volt a vendégéjszakák száma, és összesen 28 427 személy látogatott a településre. Egy évvel korábban szintén ugyanebben az időszakban 76 464 vendégéjszakát és 27 060 személyt regisztráltak. 
A tusnádfürdői wellness­központ ügyvezető igazgatója szerint növekedés figyelhető meg a fürdő szolgáltatásait igénybe vevő vendégek számának alakulásában is.

– A nyári szezonban tavalyhoz képest naponta átlagosan hússzal többen váltottak belépőt, így június–augusztusban közel 50 ezer látogatóval számoltunk

– mondta lapunknak Gál Zsuzsanna, a központ menedzsere. 
Ha szigorúan a nyári hónapok statisztikai adataira hivatkozunk, akkor azt látjuk, hogy június–júliusban 30 129 volt a vendégéjszakák és 9549 a városba látogatók száma.  Ugyanakkor, bár az Országos Statisztikai Hivatal adatai kiindulópontként jó viszonyítási alapként szolgálnak, nem feltétlenül tükrözik a térség turisztikai látogatottságának mértékét, hiszen Tusnádfürdő példájánál maradva júliusban a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idején a szervezők több mint 80 ezer résztvevőről számoltak be, ez a szám pedig láthatóan nem érződik a hivatalos adatokban. 

Kevesebb turista Parajdon

Évente több száz ezer turista fordul meg Parajdon, idén viszont kevesebben választották pihenésük helyszínéül a sóvidéki települést. Elsősorban azért, mert technikai okok miatt hosszabb ideig nem lehetett látogatni a sóbányát, de a wellnessközpont is zárva volt az év elején a belső felújítási munkálatok miatt. Moldován László, a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület vezetője elmondta, 20–25 százalékos visszaeséssel számolnak az elmúlt évekhez képest, a szállásadók adataira alapozva. 

– Május elején még nem lehetett látogatni a bányát, és ez az az időszak, amikor a turisták tervezik, hogy hol töltsék a szabadságukat. Így sokan más helyszínt választottak

– vélekedett a szakember, rámutatva, a legtöbben a sóbánya miatt választják Parajdot, második helyen a wellness-központ, illetve a szabadtéri strandok állnak, harmadik helyen pedig a sószoros. Utóbbi látogatottsága viszont évről évre nő, évente kb. 15–20 ezren fordulnak itt meg. Hozzátette, a foglalások újból beindultak az őszi vakáció, illetve a téli ünnepek idejére, így bíznak benne, hogy ismét telt házzal zárják majd az évet.
 A parajdi wellnessközpont az év első három hónapjában zárva volt javítási munkálatok miatt, ezt követően azonban visszatértek a látogatók. Vágási Levente, a szabadidőközpont igazgatója közölte, a nyitást követő hónapok számadatai megegyeznek az elmúlt év statisztikáival a forgalom és a látogatók számát illetően. Április elejétől augusztus végéig 55 ezren fordultak meg a wellnessben, a legtöbben, 18 ezren augusztusban voltak. 

– Forró nyarunk volt, mindenki inkább a szabadtéri fürdőzést részesítette előnyben, az idősek kivételével, akik a gyógyvizeink jótékony hatása miatt választottak bennünket. Ez azonban megerősített abban, hogy a jövőbeni fejlesztések között a szabadtéri medence kialakítsa kell az elsődleges legyen

– részletezte Vágási Levente.

Forgalmas főszezon Borszéken

Bár a számadatok még nem teljesek, jó főszezont zártak Borszéken. Az országos érdekeltségű üdülőtelep a természeti látványosságok mellett wellnessszolgáltatásokkal, korszerű gyógykezelésekkel, fesztiválokkal, bobpályával és minősített szálláshelyekkel várta a látogatókat. A fesztiválokkal is sikerült mozgalmassá tenni a nyarat, miközben a szolgáltatások többsége a főszezonon túl is elérhető marad.
A teljes főszezonra vonatkozó adatokat még nem közölt az Országos Statisztikai Hivatal, ezért csak a júniusi és a júliusi hónapok számaira támaszkodhatunk, e szerint több mint 3200 vendégéjszakát jegyeztek. Ezek az adatok nem mutatnak növekedést, annak ellenére, hogy mind a bobpálya, mind a gyógyfürdő látogatottsága nagyobb volt, mint 2023-ban. Az augusztusi adatok valószínűleg pontosabb képet adnak majd – mondta érdeklődésünkre Cristina Cot­rigășanu, a borszéki turisztikai iroda munkatársa.  

Tempósan növekvő igények
Vendégek élvezik a masszázst egy borszéki fürdőben. Van tere a gyógyturizmusnak


A Fontana gyógyfürdőben a tavalyi évhez képest 13 százalékkal több jegyet adtak el a január–augusztus közötti időszakban, bár az előző évben is nagy volt az érdeklődés a szolgáltatások iránt. Átlagosan 50-60 beteg fordul meg nálunk tíznaponként, ennyi ideig tart egy kezelés; a január–augusztusi időszakban összesen 66 500 jegyet értékesítettünk, ebből a június–augusztusi főszezonban 34 ezret – ismertette a gyógyfürdő adatait Mol­nár Tímea menedzser.
Borszéken a minősített szál­láshelyek száma folyamatosan növekedik: ebben az évben két ilyen egységet nyitottak meg a látogatók előtt – tudtuk meg a turisztikai iroda munkatársától. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!