Modernizálják az úthálózat egy részét Csíkszentlélek községben

Múlt hónapban írták alá a kivitelezési szerződést, a mai nap folyamán elkezdik az aszfaltozás előkészítő munkálatait Csíkszentlélek és Fitód több utcájában. A terv szerint összesen 7,2 kilométeren kerül a község útjaira új burkolat, csakhogy a nyomvonal olyan szakaszokat is magában foglal, ahol még nincs kiépítve a víz- és csatornarendszer. 

Vlaicu Lajos
Modernizálják az úthálózat egy részét Csíkszentlélek községben
Utcakép változás előtt. A település tempósan növekszik, az infrastruktúra pénzhiány miatt baktat Fotó: László F. Csaba

Csíkszentlélek község az Anghel Saligny országos beruházási programban mintegy 15 millió lej értékben pályázott sikerrel a község úthálózatának aszfaltozására, amihez a helyi önkormányzat 500 ezer lejes önrésszel járul hozzá. Nagy István Alfréd polgármestere kifejtette: a kivitelezési szerződést júliusban írták alá, az aszfaltozást ma kezdik el a kivitelező cégek, a munkát várhatóan nyolc hónap alatt be kell fejezzék, de ez függ az időjárási körülményektől is. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az első fázisban a csíkszentléleki templom felé vezető útra összpontosítanak, de párhuzamosan több utcában is elkezdődik a munkálat, ugyanis azt két cég végzi: a közbeszerzési eljáráson a Viaduct Kft. és az ING Service Kft. is nyert. A tervek szerint még a tél beköszönte előtt elkészülnének az utak alapozásával. – Az aszfaltozási munkálatok során forgalomterelésekre és időszakos útlezárásokra kell számítani. Sok az ingázó, ezért is fontos, hogy a lakosság előre tájékozódjon a változásokról. A cél az, hogy a hosszú távú tartósságot és minőséget biztosítva, a projekt minél zökkenőmentesebben valósuljon meg – fogalmazott a polgármester, a lakosság türelmét és megértését kérve.

Lassú ütemű fejlesztési lehetőségek

A projekt célja 7,2 km útszakasz aszfaltozása, az infrastruktúra-fejlesztéstől azt várják, hogy jelentős javulást hoz majd a közlekedésben. A polgármester ugyanakkor közölte: eredetileg azt szerették volna, hogy a község – Csíkszentlélek és Fitód – köves utcáit közel 12 kilométer hosszan aszfaltozzák le, az erre vonatkozó terveket elő is készítették, csakhogy ehhez összesen 25 millió lejre lett volna szükségük. A jelenlegi, 10 millióval kisebb keretből a polgármester közlése szerint azokat az utcákat részesítették előnyben, ahol már megtörtént a víz- és csatornarendszer kiépítése. Mivel a kiépített közműrendszer pályázati feltételként is szerepel, rákérdeztünk, pontosan mi a helyzet e tekintetben a tervezett nyomvonalon?

Modernizálják az úthálózat egy részét Csíkszentlélek községben

– Három utcánál hiányoznak a csatornavezetékek, ezek közül egy utcában ötszáz méternyi vezetéket az út közepén kell elvezetni, de egyeztettünk a Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltatóval, és megerősítették, hogy lefektetik a csöveket, mielőtt aszfalt borítaná az utcát. Azt nem fogjuk megengedni, hogy utólag az új aszfaltburkolatot felmarják. A többi utcában összesen húsz darab összekötő elem hiányzik, amelyek többségének behelyezését fúrással is meg tudják oldani – fejtette ki Nagy István Alfréd. A gázhálózat kiépítése tekintetében a polgármester azt válaszolta, a gázvezetékeket közvetlenül a kerítés és az árkok között vezetik majd, így az aszfalt érintetlen marad. 

Az első fázisban a csíkszentléleki templom felé vezető útra összpontosítanak, de párhuzamosan több utcában is elkezdődik a munkálat, ugyanis azt két cég végzi: a közbeszerzési eljáráson a Viaduct Kft. és az ING Service Kft. is nyert. A tervek szerint még a tél beköszönte előtt elkészülnének az utak alapozásával.

Nem ülnek fordítva a lóra

– Az aszfaltozás miatt korábbra kell ütemezni a csatornahálózat vezetékeinek földbe fektetését, ez a Harvíz Rt.-nek mintegy 300-350 ezer lejébe kerül. A szolgáltató azt szerette volna, hogy az aszfaltozást tavasszal kezdjük, de arra nincs garancia, hogy a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) tavasszal elkezdődhetne. A jelenlegi aszfaltozásra összesen nyolc hónap áll rendelkezésünkre, így minket is szorít a határidő. Tudjuk, hogy a fejlesztési program feltétele az, hogy addig nem lehet aszfaltozni, amíg nincs közművesítés, de a szolgáltató azt ígérte, időben megoldják a helyzetet és a hiányzó csatornavezetékeket lefektetik – részletezte a polgármester.

Modernizálják az úthálózat egy részét Csíkszentlélek községben

Szűkmarkú pályázatok  

Az elöljáró ugyanakkor felhívta a figyelmet: valamennyi pályázatnál állandó probléma a Csíkszentlélek és Mindszent közötti távolság, ugyanis emiatt egy pályázatban foglalt összeg szinte sosem elegendő az adott beruházás elvégzésére, legyen az csatornázás, gázvezetés vagy aszfaltozás. – A város közelségéből adódóan Csíkszentlélek rohamosan fejlődik, újabb és újabb lakóövezetek jönnek létre, sok esetben, ahol nincs szükség kilométernyi vezetékekre, ott a tulajdonosok saját költségükön pótolják a hiányzó vezetékeket. A szűkös pályázati források miatt viszont Mindszenten egyáltalán nincs kanalizálás, ezt majd később, a regionális víz- és csatornaszolgáltató Alcsíkot érintő nagy projektjéből fogják megvalósítani – hívta fel a figyelmet az elöljáró. 

Modernizálják az úthálózat egy részét Csíkszentlélek községben

A gázhálózat tekintetében azt mondta: – Mindszenten korábban kiépült a gázhálózat a közbirtokosságnak köszönhetően, míg Csíkszentléleken és Fitódban nem volt akkoriban igény rá. Ez azóta megváltozott, oda is kell a gáz. A terveket elkészítettük, arra is kaptunk az Anghel Saligny programból 6,5 millió lejt, ami sajnos csak arra elég, hogy a Véresképig el tudjuk vinni a hálózatot. Jelenleg az engedélyekre várunk.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!