Hirdetés

Így termel a vízszolgáltató áramot

Összesen 1600 pannó, 6500 négyzetméteres terület, 1011,80 megawatt várható termelés, 6 millió lej: sarokszámokkal így írható le a csíkszeredai derítőállomás mellett működő napelempark, amely egyike annak a tizenhétnek, amelyet tizenöt Hargita megyei helységben telepített az elmúlt évben a Harvíz Térségi Víz- és Csatornaszolgáltató Rt. A szolgáltató érdeke az energiahatékonyság növelése, a fogyasztóké pedig a közműszámla összegének csökkenése – és ez a beruházás, még ha hosszú távon is, de ebbe az irányba mutat.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 9 perc
Így termel a vízszolgáltató áramot
A derítőállomás energiaszükségletét fedező napelemek. Cél az energiahatékonyság, illetve az elérhetőbb ár Fotó: László F. Csaba

Más Hargita megyei települések mellett Csíkszeredában két napelemparkot is létrehozott a térségi vízszolgáltató. Ezek működését, illetve a fogyasztók zsebét is érintő hozadékát szerettük volna áttekinteni, kérésünkre pedig Bogáti Csaba, a Harvíz Térségi Víz- és Csatornaszolgáltató Rt. vezérigazgatója és a projektet megvalósító iroda vezetője, Moldován Reinitz József és munkatársai a város derítőállomása melletti telepen fogadtak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Árversenyben – a drágulással

A hatalmas állványokra felállított pannók mellett arról számolnak be: a Harvíz Rt. az általa alkalmazott technológiai folyamatok révén nagy villamosenergia-fogyasztónak tekinthető. A villamosenergia-árak közelmúltban bekövetkezett emelkedése nyomán, hogy a szolgáltatások lakossági árát szinten tudják tartani, folyamatosan keresik az energiahatékonyság és a megújuló villamos energia felhasználásával kapcsolatos megoldásokat. A vállalat ilyen logika mentén pályázott az EU Kohéziós Alapjai Nagy Infrastruktúrák Operatív Programja (POIM) keretében napelemtelepek létesítésére. A finanszírozási szerződést tavaly júniusban írták alá az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumával, a projekt összértéke mintegy 21 millió lej volt, ebből 14 millió uniós pénz, 2,5 millió az állami költségvetésből való visszatérítendő összeg, 1 millió a Harvíz önrésze, a 3,3 millió lej pedig visszaigényelhető áfa.

Így termel a vízszolgáltató áramot

A POIM keretéből csík­szeredában két nap­elem­telep is épült, a már említett szennyvíztisztító állomás melletti, valamint egy kisebb a Nagy Laji dombján, a szivattyúház mellett. Utóbbi 26 pannóból áll és a napelemek várható termelése 15,99 megawatt, a beruházás értéke áfa nélkül közel 100 ezer lej volt. Tehát a két napelempark szinte teljes egészében fedezné a derítőállomás és az ivóvíztartály, szivattyúház energiaszükségletét. A hargitai megyeszékhelyen kívül Madéfalván, Madarason, Dánfalván, Karcfalván, Szenttamáson, Szent­domokoson, Szent­már­tonban, Tusnádon, Szentegyházán, Zetelakán, Ivóban, Küküllőkeményfalván, Székelyudvarhelyen és Parajdon épültek még napelemtelepek a működő állomások közelében, a derítők, a víztisztítók, a szivattyúházak és egyéb berendezések és épületek energiaszükségletének fedezése céljából.

Így termel a vízszolgáltató áramot

Olcsóbb nem lesz, legfeljebb nem olyan drága

A környezeti tényezőn kívül a kimondottan regionális szolgáltatóknak kiírt projekt egyik gyakorlati célja, hogy a szolgáltató hosszú távon alacsonyabb áron legyen képes minőségi szolgáltatást nyújtani. 

– A tizenhét napelem­parkból a három legnagyobb a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a csíkmadarasi szennyvíztisztító állomás melletti. A derítők a legnagyobb villanyfogyasztók, érzékeltetésképpen: a Harvíz éves összfogyasztása nagyjából 6,5 millió kilowatt, amiből ez a három derítőállomás durván nagyjából a felét fogyasztja. A személyzeti költségek után a Harvíz második legnagyobb költsége a villany, ezért nagyon fontos, hogy ezt a kiadást csökkentsük, ami a napelemparkok üzembe helyezésével 25-30 százalékot kellene jelentsen. A napelemek nyújtotta energiahatékonyság révén mérsékelni tudjuk az árak emelését. A Harvíz pedig a környezetvédelemről is szól, az egészséges vízről, a tiszta környezetről és a környezetkímélésről

– nyilatkozta Bogáti Csaba vezérigazgató.

Így termel a vízszolgáltató áramot
Jelenleg ugyanakkor a csíkszeredai derítőállomás melletti napelempark csak egyharmada van bekapcsolva, ami a szennyvíztisztító állomás energiaszükségletét igyekszik fedezni, mivel fontos, hogy a megtermelt energiát azonnal felhasználják, „abban a pillanatban, amikor termelődik”. Mint megtudtuk, az országos rendszerre való csatlakozás még csak ezután következik, igaz, az a Harvíz vezetőjének reményei szerint ez hamarosan megtörténik, az engedélyeztetés folyamatban, „a döntés a brassói Electrica Rt. áramszolgáltató kezében van”. 

Így termel a vízszolgáltató áramot





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!