Hirdetés

Felvételi „CES-es módszerrel”?

Az esélyegyenlőség jegyében minden középiskolai, illetve szakiskolai osztályban létre kell hozni romák és sajátos nevelési igényű tanulók (SNI) számára fenntartott helyeket. Ez utóbbi esetében a felvételi jegytől függetlenül, tanév végén beszerzett igazolással is esély nyílik bekerülni a vágyott iskolába. Vajon ki lehet játszani a rendszert?

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 9 perc
Felvételi „CES-es módszerrel”?
Sokféle oka lehet, de azért szembeötlő, ha a szülő a 8. osztály legvégén igényli az SNI-s igazolást. Támasz vagy kiskapu? Fotó: Asztalos Ágnes

A tavalyi felvételi idején figyeltek fel az iskolai tanácsadók egy bejegyzésre a közösségi oldalon, amikor egy szülő boldogan tette közzé, miszerint a gyermeke „CES-es módszerrel” bejutott a vágyott középiskolába. Az idei felvételik közeledtével utánajártunk, hogy valóban előfordulhat-e ilyen jellegű visszaélés.

Kinek az érdeke?

A törvény értelmében a középiskolai és szakiskolai osztályokban el kell különíteni egy vagy két helyet a roma, illetve a SNI-s (a román rövidítés alapján ismertebb kifejezéssel CES-es) igazolással rendelkező tanulók számára, ahová a többi bejutóhoz képest gyengébb felvételi jeggyel is bekerülhetnek a kedvezményezettek. Megyénkben idén minden egyes osztályban egy-egy fenntartott hely van, tudtuk meg a tanfelügyelőségtől.
Varga Andrea iskolai tanácsadó tapasztalatai szerint előfordult és előfordulhat az, hogy azért szerzik be a SNI-s bizonylatot, hogy a vágyott középiskolába bejusson a diák. 

– Mindig furcsa, amikor a szülő az utolsó pillanatban, mondjuk a nyolcadik osztály végén igényli a SNI-s igazolást. Akkor már nincs idő a személyre szabott fejlesztésre a különleges státusz okaként megnevezett elakadás, probléma esetében, viszont az igazolás birtokában kérhető könnyítés a vizsgán, illetve megpályázhatják a fenntartott helyek valamelyikét. Ha tényleg gond van, a tanulónak az lenne az érdeke, hogy ne nyolcadikban, hanem jóval korábban, legkésőbb hetedik osztály elején megkapja a megfelelő támogatást, fejlesztést

– magyarázta a pszichológus. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az is megtörténik, hogy olyan erős osztályba kerül be a tanuló, ahol számára túl nagy megterhelést jelent majd a beilleszkedés és az elvárások teljesítése, és ahová egyébként a felvételi jegye alapján nem kaphatott volna helyet. 

– A tanuló érdekeit nézve: semmilyen szempontból nem tartom tisztességes eljárásnak a „CES-es módszert”, ez az egész inkább a szülő elvárásairól szól, aki mindenáron jónevű iskolában szeretné tudni a gyermekét

– jegyezte meg Varga.

Mire jó az igazolás?

A SNI-s igazolást egy több szakvéleményt (szakorvos, klinikai pszichológus, pedagógus stb.) tartalmazó dosszié alapján állítja ki a Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ égisze alatt működő bizottság, amely a tanév során nagyjából kéthetente ülésezik. Legutóbb június 21-én vizsgálták meg a benyújtott kérelmeket. Kós Ibolyától, a bizottság titkárától megtudtuk, hogy ebben a tanévben a megyében összesen 1945 tanulót tartanak nyilván, és hat olyan megkeresésük volt eddig, amikor nyolcadikos tanulónak kérték a SNI-s igazolást. A sajátos nevelési igényű tanulók onnantól kezdve speciális, a saját fejlődési ütemhez és képességekhez szabott oktatásra, egyéni fejlesztésre és tanácsadásra jogosultak az iskolában, az országos értékelő vizsgán kérhetnek könnyítést és jelentkezhetnek a fenntartott helyekre. A könnyített feltételek között szerepel a plusz két óra vizsgaidő, vizsgázás külön teremben, tanár, aki felolvassa a feladatokat – diszlexia esetén, vagy leírja a válaszokat, ha diszgráfiás a diák, a diszkalkuliások számológépet, képlettárt vihetnek be és használható az ún. gondolattérkép (egy vizuális technika, amely a jobb megértést és információfeldolgozást segíti) – ez utóbbi segédeszközöket előzőleg jóvá kell hagyatni a tanfelügyelőségen, tájékoztatott a szakember. 

Felvételi „CES-es módszerrel”?
Fura megoldások a sikeres felvételiért. Kivétel vagy jelenség?

Utánunk az özönvíz?

A nyolcadikosok esetében 2022-ig csak az április 8-ig benyújtott kérelmet vették figyelembe a vizsgán és felvételin, azóta a határidő június 9. Tehát a tanév végén megkapott igazolással is elérhető minden kedvezmény. Kós Ibolya viszont határozottan kijelentette, hogy valós, létező ok nélkül nem adja meg a SNI-s státuszt a bizottság, sőt ha indokoltnak tartják, további felméréseket, vizsgálatokat is végeznek. 

– Azt gondolom, hogy ezeknél a tanulóknál korábban is megvolt a probléma, csak a szülő nem ismerte el. Nyolcadikban viszont megijed, hogy a gyermek nem fog bejutni jó helyre, és elindul

– fogalmazott Kós. A legtöbb esetben szövegértési nehézségek, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia miatt kérik és kapják meg az igazolást, közölte.
Az igazolás egy ciklusra érvényes, tehát az általános iskolára megkapott dokumentumot a középiskolás évekre újra kérelmezni kell. Ez általában nem történik meg – jelezték több ízben is az iskolai tanácsadók. Kós Ibolya elmondta, hogy bár ők minden esetben elmondják ezt a szülőknek, a törvény nem kötelezi őket erre. Ebben az esetben viszont a tanulónak nélkülöznie kell a speciális igényeire való odafigyelést és támogatást.
A romák és a sajátos nevelési igényű tanulók részére fenntartott helyekre való felvételi is digitális formában történik, egy külön elosztáson, amely megelőzi a 2024–2025-ös felvételi naptárában közölt számítógépes elosztások időpontjait. Ahhoz, hogy ezen részt lehessen venni, a roma tanulók esetében június 21-ig kellett benyújtani abban az iskolában, ahol tanul, a roma etnikai csoporthoz való tartozásra vonatkozó írásbeli ajánlást, a SNI-s diákok esetében pedig a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ által kiállított, a tanuló sajátos nevelési igényének meglétét igazoló igazolást. A fenntartott helyekre pályázóknak július 15–16-án kell kitölteniük a felvételi jelentkezési űrlapot, az elosztás és eredményhirdetés július 18-án történik. A többi tanuló július 11–12., illetve 15–22. között „kódol”, azaz tölti ki a felvételi lapot, a számítógépes elosztás a középiskolai helyekre július 24-én lesz.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!