Hirdetés

Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis, kilencvenöt munkást bocsátanak el

Bezárja csíkszeredai gyárát a Lactalis tejfeldolgozó; az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai egység feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át – írta az economica.net a vállalat közleménye alapján. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a közösségi oldalán közzétett bejegyezésében úgy fogalmazott: elfogadja a vállalat döntését, de felháborítónak tartja, hogy az elmúlt években a Lactalis Románia elzárkózott attól, hogy egyeztessen a városvezetéssel a helyi gazdasági életben vállalt szerepéről.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis, kilencvenöt munkást bocsátanak el
A gyár épülete Fotó: Korodi Attila közösségi oldala

„A tevékenységünk átszervezése a Lactalis csoport romániai befektetéseinek megszilárdítására és az üzlet fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégia része” – idézte az economedia.ro Onur Barimot, a Lactalis Románia Rt. vezérigazgatóját.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A csíkszeredai tejfeldolgozó üzem 2016-ban, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Covalact Rt. felvásárlása révén került a Lactalis tulajdonába. A francia vállalat a Sigma Bleyzer befektetési alaptól vásárolta meg a céget 40 millió euróért. A tranzakcióval a Lactalis lett a tulajdonosa a Covalact sepsiszentgyörgyi gyárának is.

A cég 2016 és 2021 között folyamatosan nyereséges volt, a 2022-es évet azonban 261 millió lejes árbevétel mellett 205 ezer lej veszteséggel zárta.

A 2023-as pénzügyi adatokat még nem hozták nyilvánosságra. A világ egyik legnagyobb tejipari cégének számító Lactalis piacvezető Romániában. A vállalat nyolc márkanévvel forgalmaz tejtermékeket, évente több mint 244 millió liter nyers tejet vásárol fel, és 220 ezer tonna terméket értékesít, írja az economica.net.

Korodi Attila polgármester a közösségi oldalán posztolt bejegyzésében arról számolt be, hogy pénteken a Lactalis Románia cég – mielőtt az alkalmazottakat tájékoztatta volna – megkereste a városházát „annak ürügyén, hogy átszervezés miatt bezárja a csíkszeredai tejgyárat”. A polgármester megerősítette: a tevékenység megszűnése 95 alkalmazottat érint.

„A vállalkozások belső ügyei nem tartoznak az önkormányzatra, elfogadjuk, hogy bizonyos gazdasági meggondolásokból ilyen jellegű megoldások mellett döntenek a cégek.

Azt viszont felháborítónak tartjuk, hogy az elmúlt években a Lactalis România elzárkózott attól, hogy beszélgessünk a helyi gazdasági életben vállalt szerepükről!

A városháza látta, hogy évek óta nem történt beruházás a gyárban, ezért szerettünk volna a szemükbe nézni és beszélgetni a hosszú távú terveikről. Időben felkészülhettünk volna egy esetleges bezárásra, és megtettünk volna minden lehetséges lépést, hogy a közel száz, állás nélkül maradó személy mihamarabb munkába állhasson, és a tejgyár telephelye újabb vállalkozásnak adhasson otthont. Mindeddig nem voltak partnerek a tárgyalásban” – olvasható Korodi bejegyzésében. Az elöljáró hozzáfűzte: határozott kérésére hétfőn reggel a tejgyár képviselői asztalhoz ülnek a városvezetéssel. „Válaszokat keresünk a telephely, a berendezések, az autópark jövőjével kapcsolatban, hiszen Csíkszereda számára fontos a tervezhetőség, fontos, hogy a gyárak tisztességesen döntsenek az alkalmazottak sorsáról.

Tudni szeretnénk, hogy hasonló profilú vagy egyéb élelmiszeripari gazdasági szereplő számíthat-e arra, hogy a későbbiekben a telephelyen bővítse vállalkozását.

Sorra felvettem a kapcsolatot a hét legfontosabb csíkszeredai és csíki élelmiszeripari vállalkozás tulajdonosaival, képviselőivel, valamint a Székely Gazdák Egyesületével. Arról tájékoztattam őket, hogy minden bizonnyal hamarosan értékes, szakképzett munkaerő szabadul fel a városban. Nem engedjük el azoknak a munkavállalóknak a kezét, akikét a tejgyár már elengedte: kérjük, küldjék el önéletrajzukat a gfdi.szereda@gmail.com e-mail-címre a gazdaságfejlesztési osztályunknak, és igyekszünk összekapcsolni őket a hasonló profilú, munkaerőt kereső csíki vállalkozásokkal” – olvasható Korodi Attila bejegyézében.

Frissítés!

A Lactalis Románia vezérigazgatója szerint objektív okokból zárták be a gyárat
A Hargita Népe megkereste az ügyben a Lactalis Románia vezetőségét, megkérdeztük, hogy miért zárták be a csíkszeredai gyárukat, illetve arra is választ vártunk, hogy miért éppen a csíkszeredai gyárat zárták be, amikor országszerte több gyárban is tejtermékeket gyártanak. Vasárnap délben választ kaptunk kérdéseinkre. Onur Barim a Lactalis Románia vezérigazgatója közölte: döntésük a cégcsoport hatékonyságát és tevékenységének optimalizálását szolgálta, objektív okokból kényszerültek e döntés meghozatalára, amely a vállaltvezető szerint „nem volt könnyű”. Szintén objektív okokból döntöttek úgy, hogy épp a csíkszeredai gyárat zárják be, amelybe 2011 óta több mint egymillió eurót fektettek be, elmondása szerint ennek felét az utóbbi években fektették be.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!