Hirdetés

Aszfalt kerül a 137-es út teljes hosszára

Aszfaltburkolat kerül a Székelykeresztúr és Székelyudvarhely közötti 137-es jelzésű megyei útra. Mivel a cél az, hogy a tél beállta előtt a szakasz teljes hosszán elterítsék az első réteg aszfaltot, fokozott munkatempót diktálnak: minden egyes nap egy kilométeres hossz burkolásával szeretnének elkészülni.

Hadnagy Éva
Aszfalt kerül a 137-es út teljes hosszára
Zetelaki aszfaltállomás alapanyagával, Székelykeresztúr irányából kezdték meg a burkolat leterítését. Haladó beruházás Fotó: Hodgyai István

A napokban elkezdődött a 137-es megyei út aszfaltozása, ezzel fontos újabb szakaszba lépett a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő szakasz modernizálása. A jelenlegi ütemterv tempós, a szándék ugyanis az, hogy az összesen 21,2 km-es táv teljes egészére még a tél beállta előtt felkerüljön az első réteg aszfalt. Ezen a szakaszon összesen kilenc híd is található, amelyek közül négyet – Bikafalván, az ócfalvi eltérőnél, Bögöznél és Keresztúr közelében – teljes egészében újjáépítenek, ötöt pedig – Felsőboldogfalván, Bögözben, Nagygalambfalván a Várféle környékén és a központban, illetve Galambfalva és Betfalva között – felújítanak. A hídépítésekhez és javításokhoz szükséges fő elemeket, a betongerendákat már le is szállították.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szolidaritási projekt is

Miközben kétéves futamidejű munkálatra kötöttek szerződést, az első fél év után már elkészültek a támfalak, az út alapja, szerkezete, így az első réteg aszfalt lefektetésére is sor kerülhet – közölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– Kiemelten fontos részfeladat számunkra az út aszfaltozása, annak tekintetében, hogy a megye egyik legforgalmasabb útján a közlekedés biztonságosabbá és jobbá váljon – jelentette ki. A megyeelnök úgy fogalmazott, ez a szakasz „összmegyei út”, hiszen a Gyergyó és Csík térségi emberek is használják. Ugyanakkor a szolidaritásnak is az útja, ugyanis egy összeget kapott egész Hargita megye, amit szétoszthattak volna térségenként – és lett volna annak is racionalitása, hiszen több futó projekt volt a megyében – végül azonban Udvarhelyszék kérésére, Bíró Barna Botond alelnök javaslatára a 137-es út felújítása mellett döntöttek, mondta a megyei tanács elnöke. – Azt hiszem, ez egy jó döntés volt: így hamarabb juthatnak el Hargita megyébe mindazok, akik meg akarnak minket látogatni, a Hargita megyeiek pedig gyorsabban és biztonságosabban haladhatnak, ha a Dél-erdélyi autópálya felé igyekeznek. Ugyanakkor ez a szakasz a helybéliek mindennapi életének is fontos tényezője – állapította meg.
Borboly Csaba rámutatott: összesen 140 millió lejes beruházásról van szó, amelyre az Anghel Saligny programból nyertek támogatást, az RMDSZ kormányzása idején, Cseke Attila fejlesztési miniszter és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes támogatásával. – Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy a bizonytalanságot, amelyet a kormányzati pénzforrások fluktuációja jelent Romániában, kiküszöböljük, a szükséges összegeket biztosítani, a műszaki kihívásokat pedig teljesíteni tudjuk – jelezte.
Ehhez egy új módszer szerint a kivitelező vállalat is vett fel hitelt, illetve a megyei tanács is átcsoportosította a hitelvonalát. 

Aszfalt kerül a 137-es út teljes hosszára
Zajlik a munka. Nehézgépek versenye az időjárással

„Száguldó” úthengerek

A jelenlegi ütemterv megállapítása szerint naponta egy kilométeres szakaszra terítenének aszfaltot – a feladat jelentős kihívás, de az útépítő szakemberek szerint nem teljesíthetetlen. Az útburkoláshoz szükséges aszfaltot Zetelakáról szállítják, ott is állítják elő a térségből származó alapanyagokból. Ez a magyarázata annak, hogy az aszfaltozást Székelykeresztúr felől kezdték. A munkálatok okán az autósok számára a Nyikó menti útvonal használatát ajánlják. 
A tervek szerint nemcsak modern, hanem tetszetős és a környezeti hatásokra is figyelő útszakasz épül, amelynek teljes hosszán kerékpárút vezet végig, de védett gyalogossávok és zöldövezetek is helyet kapnak majd. A tervezés időszakában hét konzultációt szerveztek az érintettekkel, de még a munkálatok megkezdése után is születtek új javaslatok. Két község, Nagygalambfalva és Felsőboldogfalva esetében jelent kihívást az aszfaltozás, mindkét községben ugyanis az új, helyben kért kiegészítések szerint előbb földbe kellene kerüljenek a csatornarendszer elemei. Jó lenne, ha ezt az aszfaltozás előtt meg tudnák oldani a község vezetői, ellenkező esetben nincs lehetőség a várakozásra, jelezte a megyeelnök.
– Ezt már nem a megyei tanács menedzseli, ezért már nem mi tudunk felelni, hanem a két község vezetése. Az utat nem tudjuk úgy hagyni tavaszig, mert ha az eddigi állapot emiatt károsodna, a kötbér napi 250 ezer lejnek megfelelő összeget emésztene fel – nyomatékosította Borboly Csaba.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!