Vetik az őszi kalászosokat

A gazdák számára a betakarítás az egyik legjelentősebb pillanat, ekkor dől el, hogy az egész éves munkának mekkora a hozama. A kalászosok esetében Hargita megyében kielégítő terméssel számolhatnak a gazdálkodók, átlagban a termésmennyiség kielégítő és minősége is jó.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Vetik az őszi kalászosokat
Gabonatábla. Ideje van az őszi vetésnek Fotó: Veres Nándor

Nem volt különösebb probléma az idén az időjárással, viszont júliusban, augusztusban csa­pa­dékkiesés volt tapasztalható, ugyanakkor a legnagyobb gondot a gabona – búza, árpa – ára jelenti, hisz a terményt a gazdák magasabb áron kellene értékesítsék, mint a jelenlegi 1 lej/kilogramm – hangsúlyozta Rom­feld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője –, a termelők egy éven keresztül befektetnek, s az alacsony árak miatt alacsony jövedelemmel, kis profittal zárják az évet.
Jelenleg a talaj előkészítése zajlik, ugyanakkor megkezdődött az őszi vetés is. A megyében összesen 14 ezer hektáron vetnek őszi búzát, árpát, tritikálét.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Jó minőségű takarmány

Hargita megyében a Gyergyói- és a Csíki-medencében termelnek nagyobb mennyiségben silókukoricát. Tömegtakarmányként 3 ezer hektáron termelik a két székelyföldi régióban a törökbúzának vagy tengerinek is nevezett haszonnövényt, amiből olcsó, jó minőségű takarmányt lehet előállítani.

– Igaz, a medvék előszeretettel dézsmálják meg – főleg ebben az időszakban – a kukoricatáblákat, de a gazdák számolnak a veszteséggel is

– jegyezte meg a szakember. 
Megtudtuk, Udvarhelyszé­ken már szemes kukoricát termesztenek 2 ezer hektáron, amit főleg magnak termelnek.

A cukorrépa Moldvába megy

Cukorrépát 80 hektáron termelnek megyénkben, főleg Alcsíkon. A csíki gazdák a Moldvában található románvásári cukorgyárral állnak szerződésben, oda szállítják a megtermelt cukorrépát. Az országban négy cukorgyár található. Jelenleg csak a marosludasi és a románvásári gyárakban folyik cukorrépa-feldolgozás, a botfalusi (Brassó megye) és a buzăui (Bodzavásár) üzem nem működik.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!