Szükséges az utánpótlásképzés 

Bács-Kiskun vármegyéből érkezett egy önkéntes tűzoltókból álló küldöttség Gyimesközéplokra, ahol aláírták az együttműködési szerződéseket mind a helyi, mind pedig az anyaországi önkéntes tűzoltó-egyesületek. Elsősorban az utánpótlásképzésre helyezik a hangsúlyt, amelyben a testvérmegyei delegáció nyújt szakmai támogatást. A Gyimesek számára kiemelt jelentőségű az önkéntes tűzoltók jelenléte, hiszen időbe telik, amíg a városból elér a segítség.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szükséges az utánpótlásképzés 
A Gyimesek lakosságának védelméért szükség van az önkéntes tűzoltók munkájára Fotó: Vlaicu Lajos

Bács-Kiskun vármegyei delegáció érkezett Gyimesközéplokra, ahol a Máréfalvi Önkéntes Tűzoltók, a Gyimesközéploki Önkéntes Tűzoltók, a Szentegyházi Hegyimentők Csapata és az elöljárók fogadták őket. A testvérvármegyéből érkező küldöttség tűzoltókabátokat ajándékozott az önkéntes tűzoltó-egyesületeknek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte az anyaországi delegációt, és felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a napokban ünnepelték Hargita megye és Bács-Kiskun vármegye testvérkapcsolati szerződése aláírásának a harmincadik évfordulóját. 

– Külön öröm látni azt, hogy az eltelt évtizedekben a két megye között fennálló testvérkapcsolat továbbgyűrűzött a társadalom más területeire. Köszönöm a gyimesközéploki önkéntes tűzoltóknak, hogy óvják a települést, hiszen bárhogy is vesszük, a Gyimesekbe átérni a megyeszékhelyről sok időbe telik, főleg tűzoltóautóval. Ezért is rendkívül fontos a helyi önkéntes tűzoltók munkája

– fejezte ki köszönetét a megyeelnök.

Szükséges az utánpótlásképzés 

Hozzátette: az aktív turizmus mentén sikerült aktív hegyimentőcsapatot is alapítani, ami a község elhivatottságát jelzi a személyi védelem iránt.

Becze István, a Pogány-havas Kistérségi Társulás elnöke szerint a két megye együttműködése azért is ennyire virágzó, mert kölcsönösen segítik egymást, és partnerek számos projektben. 

– A helyiek itthon maradását két dologgal tudjuk elérni: ha biztonságossá tesszük a térséget – ebben az önkéntes tűzoltók és a hegyimentők munkája nélkülözhetetlen –, a másik pedig a megélhetés a mezőgazdaságból és a turizmusból. Ezért külön büszkék vagyunk a gyimesi szövetkezetre és az ott előállított finom termékekre

– fejtette ki Becze István. 

Szükséges az utánpótlásképzés 
Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere örült Szabó László és a Pogány-havas képviselői megkeresésének, hogy a fiatalokat tanítsák és kiképezzék a tűzoltásra.

– A helyi önkéntes tűzoltócsapatunk összeszokott, és vészhelyzetben mindig számíthatunk rájuk. Legtöbbször, mire Csíkszeredából kiérnek a tűzoltók, addigra a mieink már megoldják a problémát. Ezért is fontos a térség fiataljainak képzése, amelyhez most segítséget kapunk, hogy mindig legyen utánpótlás

– mondta a polgármester.

Balázs István, az Egycsepp Önkéntes Tűzoltó-alakulat elnöke szerint Magyarországon és Székelyföldön egyaránt szükség van a fiatalok képzésére, mert előbb-utóbb a mostani önkéntes tűzoltók kiöregednek, és kell az utánpótlás.

– Egyelőre a határon túlról érkező fiatalok érdeklődőbbek a képzés iránt, ahol elméleti és gyakorlati tudást egyaránt szerezhetnek a jövőbeli önkéntes tűzoltók – mondta a Bács-Kiskun vármegyei önkéntes tűzoltók elnöke.

Hozzátette: ki kell mozdítani a fiatalokat a számítógép és a telefonok világából, de az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a telefonokat a tábor ideje alatt nem is nyomkodják.

A beszédek végén a felek aláírták az együttműködési szerződéseket. 

Szükséges az utánpótlásképzés 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!