Székelykeresztúr környéki romákról készült film és fotókiállítás

Portréfilm készült a székelykeresztúri térség roma lakosságáról, valamint egy fotókiállításon is bemutatták a romák és nem romák együttélését, az alkotók nyíltan vállalt célja, hogy mérsékeljék a romák kulturális láthatatlanságát, feltérképezzék a roma – nem roma együttélést és áthidalják a kultúrák közötti különbségeket. A filmet először Székelykeresztúron mutatták be péntek délután. 

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc
Székelykeresztúr környéki romákról készült film és fotókiállítás
Filmbemutató. Áthidalnák a kultúrák közötti különbségeket Fotó: Simó Bernadette

Tőlem tudjátok meg – Hat romaportré a székelykeresztúri régióból címmel készült portréfilm a térségben élő romák életéről, a filmet péntek délután mutatták be a székelykeresztúri művelődési házban. Az alkotást az Integratio Alapítvány kulturális-szociográfiai projektje keretében készítették el, az Országos Helyreállítási Terv támogatásával, azzal a céllal, hogy mérsékeljék a romák kulturális láthatatlanságát és térképezzék fel a roma – nem roma együttélést a székelykeresztúri kistérségben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A film vetítése előtt elhangzott: a mozgóképes alkotás elkészítése előtt kutatást végeztek, a projekt lebonyolítói meglátogatták a romatelepeket, feltérképezték azokat, és a helyszíni tapasztalatokra alapozva elkészítették Hargita megye romastratégiáját.

Székelykeresztúr környéki romákról készült film és fotókiállítás
Kitekintés. A filmszereplők rokonai is részt vettek a bemutatón

A legnagyobb roma közösség

Kiss Tamás szociológus, a projekt szakértője elmondta: azért választották a Székelykeresztúr térségében élő romákat a film főszereplőinek, mert a romák számaránya ebben a térségben a legmagasabb egész Hargita megyében, a régió lakosságának egynegyedét teszik ki, ugyanakkor a többi térséghez viszonyítva itt  békésebb a romák és a magyarok együttélése. A filmben azt szerették volna megmutatni, hogy itt nemcsak a mélyszegénység jellemző a roma közösségre, hanem vannak olyan emberek, akik különböző módokon igyekeznek megbirkózni a többségi előítéletekkel.

A film koncepciója az volt, hogy ne a készítők erőltessenek rá bármit is a szereplőkre, ne ők mondják el, hogy hogyan néz ki a romák és nem romák közötti viszony, hanem arra adjanak lehetőséget, hogy a szereplők maguk tudjanak ezekről a dolgokról beszélni. 

A közel másfél órás film után Kiss Tamás szociológus-szakértő, Lakatos Miska rendező és a hat főszereplő beszélgettek az alkotás készítéséről, a céljaikról és arról, hogyan érezték magukat a szereplők a filmezés alatt, kamerák kereszttüzében. A moderált beszélgetés során Core Mária, a film egyik szereplője kiemelte, azért vállalt szerepet a filmben, hogy tudatosítsa a teljes közösséget: a cigány is ember, neki is van  értéke, van  múltja, történelme és lehet szép jövője. 

Álarc nélkül – fotókiállítás

A filmbemutatót követően megnyitották a projekt keretében létrejött, Álarc nélkül című fotókiállítást is a székelykeresztúri Molnár István Múzeum kertjében. A tárlaton a film szereplőiről, a roma közösségekben készült fotókat állították ki. A fotóművész Márkos Tamás, a kiállítás kurátora Luis Escobedo, ő állította össze a fotókat úgy, hogy abból egy történet kerekedjen ki. Escobedo a megnyitón hangsúlyozta, a kiállított történetnek három fő összetevője van, úgy megjeleníteni a fotókon szereplőket, ahogy ők szerették volna, hogy megjelenjenek, álarc nélkül megmutatni őket, úgy, hogy a külső szemlélők előítéletek nélkül lássák, illetve a romák és nem romák közötti együttélést bemutatni. Éppen ezért a portrékon a fotós a szereplők tekintetére fókuszált. 

Székelykeresztúr környéki romákról készült film és fotókiállítás
Álarc nélkül. A roma közösség portréiból nyílt kiállítás

A portréfilmet a továbbiakban több Hargita megyei településen bemutatják, illetve Kolozsvárra is elviszik, és hamarosan román, angol, valamint spanyol felirattal is megtekinthető lesz. Csíkszeredában ma (hétfőn) 18 órakor vetítik a filmet a Csíki Moziban.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!