Nektária: lezárult a nevezés

Lezárult a mézminták beküldésének határideje a harmadik Nektária Székelyföldi Mézversenyre. idén a beküldött minták száma meghaladta a 300-at.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nektária: lezárult a nevezés
Begyűltek a mézminták. Édes vetélkedő Fotó: László F. Csaba

Három évvel ezelőtt Székelyudvarhelyen szervezték a Nektária Székelyföldi Mézverseny első kiadását, a tavalyit Sepsiszentgyörgyön. Idén Csíkszereda lesz a megmérettetés és a díjkiosztó házigazdája. A szervező Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és a partner méhészegyesületekhez múlt hét végére érkeztek a mézminták.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mintánként és fajtánként három 370 ml-es üveg kiszerelésű mézet lehetett nevezni, ebből két üveget saját arculattal címkézve, egyet aranyozott tetővel, címke nélkül kellett benyújtani. A szervezők ettől az évtől száz lejes részvételi díjat is kértek, de ha a benevező méhész valamelyik szakegyesület tagja, mentesült a részvételi díj kifizetése alól, s így a nevezési mintán kívül csupán egy 720 ml-es üveg kiszerelésű mézet kellett eljuttatnia a méhészegyesületek valamelyikéhez. Ezt jótékonysági célra használják fel – tájékoztatta lapunkat Lajos Ferenc csíkpálfalvi bioméhész, a Mézözön rövid ellátási lánc projektvezetője.
A beérkezett mintákat szeptember 17-én bírálják el a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete székhelyén. A neves szakemberekből álló zsűri organoleptikus (érzékszervi) eljárással vizsgálja meg a beküldött mézeket – nézik a méz víztartalmát, színét, tisztaságát, illatát, ízét – majd amelyek a legtöbb pontot elérik, azok laborvizsgálatra – a csíkszeredai Sapientia – EMTE és a bukaresti Méhészeti Kísérleti Állomás laboratóriumába – kerülnek, megerősítve a zsűri döntését. Laboratóriumi körülmények között vizsgálják a méz glükóz- és fruktóztartalmát, valamint a hidroxi-metil-furfurol jelenlétét, ami arra utal, hogy a mézet melegítették-e vagy sem, ugyanis melegítés által romlik a méz minősége.
Hét kategóriában osztályoznak: havasi, akác-, vegyes-, napraforgó-, hárs-, repceméz, valamint egyéb, ahová a mézkülönlegességek tartoznak, mint a fenyő-, málna-, galagonyaméz, de idetartoznak a propoliszos, valamint a krémmézek is. A felcímkézett termék megjelenését is pontozták.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!