Magyar nyelvű panaszt iktattak a Hargita megyei fogyasztóvédelemnél

Magyar nyelvű beadványt iktatott szó nélkül a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség – adta hírül a Székely Figyelő Alapítvány kedden. Úgy vélik, egy lépés ez a normalitás irányába, amikor minden intézménynél érvényesíthetjük anyanyelvhasználati jogainkat.

Barabás-Pál Hajnalka
Magyar nyelvű panaszt iktattak a Hargita megyei fogyasztóvédelemnél
Képünk illusztráció Fotó: pixabay.com

Jó hírrel szolgált a Székely Figyelő Alapítvány: a szervezet egyik tagja magyar nyelvű beadványát minden kifogás nélkül elfogadta a Hargita megyei fogyasztóvédelem. Mint a szervezet elnöke, Árus Zsolt részletezte, a Hargita megyei felügyelőség e-mail-címére küldték a panaszt, magyarul. Pár másodperc elteltével már meg is érkezett a feladó címére egy automata válasz, hogy ezen a címen panaszokat nem fogadnak, arra a célra az országos hatóság honlapján elérhető online űrlapot kell használni. Az illető rögvest válaszolt erre a levélre, s megkérdezte (természetesen magyarul), hogy a szóban forgó űrlap magyar nyelven kitölthető-e, illetve ha nem, akkor miképpen érvényesítheti azon jogát, hogy a hatósághoz magyar nyelven is fordulhat. Erre a levélre is válasz érkezett pár perc múlva, s abban arról tájékoztatták magyarul, hogy a panaszát iktatták, később pedig egy újabb levélben közölték vele a panasz iktatószámát is.

– Mindebből levonható az a következtetés, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság központi vezetőségének van egy elgondolása a panaszok kezelésére, s erre létrehozott egy részben automatizált online rendszert, amely azonban figyelmen kívül hagyja a nyelvi jogokra vonatkozó törvényes előírásokat. Ezt a hiányosságot viszont korrekt módon kezelik a Hargita megyei felügyelőségen – mondta el Árus Zsolt, a jogvédő szervezet elnöke.

Jó példa ez Árus szerint, amit más intézményeknek, illetve a lakosságnak is követnie kell, hogy végre eljussunk ahhoz a normális állapothoz, amikor természetes az, hogy használhatjuk az anyanyelvet ügyintézéseink során. A Székely Figyelő a román nyelven küldött szabványlevelet díjmentesen lefordította és elküldte a fogyasztóvédelemnek, hogy azt is beépíthessék a kommunikációba.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!