Bepanaszolták a diszkriminációellenes tanácsnál a szövetségi elnököt

A diszkriminációellenes tanácsnál panaszolta be két csíki edző a Román Cselgáncsszövetség elnökét, aki szerint azért nem rendezhet az ország rangos dzsúdóversenyt, mert egy „osztrák–magyar tengely” uralja az európai és a világszövetséget. Ugyan a tanács beidézte meghallgatásra a szövetségi elnököt, ő nem jelent meg.

Kopacz Gyula
Bepanaszolták a diszkriminációellenes tanácsnál a szövetségi elnököt
Nem csak a tatamin folyik a harc a hazai cselgáncsban Fotó: freepik,com

Második elnöki mandátumát tölti a Román Cselgáncsszövetség élén Cosmin Gușă, akit az országban inkább politikusként és médiamogulként ismernek. A hét éve elnöklő  Gușănek viszont egyre több a  kritikusa, tavasszal pedig ellenzői nyílt levélben – amelyet több sportoló, köztük a hazai cselgáncs egyetlen olimpiai aranyérmese, Alina Dumitru is aláírt – kérték a sportvezetőt, hogy távozzon a szövetség éléről, ám ez a mai napig nem történt meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Elnökké választását követően Gușă tiszteletbeli feketeöves dzsúdós lett, ám idén az övet is visszavonták. A hazai dzsúdóelnöknek nem felhőtlen sem az európai, sem a nemzetközi szövetség vezetőivel a kapcsolata, többször támadta őket, utoljára ezt a román szövetség április 11-i ülésén tette.

Gușă gyakorlatilag az európai és nemzetközi szövetség vezetőit hibáztatja azért, amiért az ország nem kapott semmilyen rangos versenyszervezési lehetőséget és egyre rosszabb eredményeket szállítanak a nemzetközi színtérről a hazai cselgáncsozók.

„Romániában nem volt nemzetközi verseny, mert visszautasították annak ellenére, hogy a csúcson vagyunk, magas szinten állunk... Szubjektív kritériumok alapján utasították el ezeket a versenyeket... nincs mire számítanunk egy, az Osztrák–Magyar Monarchia mintájára vezetett cselgáncsvezetéstől...az Európai Judo Szövetség magyar vezetésétől és a Nemzetközi Szövetségtől, amelyet egy osztrák... volt román vezet (…)” – mondta Gușă az április 11-i közgyűlésen. (Egyébként az Európai Cselgáncsszövetség elnöke székhelye Bécsben van, és a magyar Tóth László az elnöke, míg a Nemzetközi Cselgáncsszövetség székhelye Budapesten van, az elnöke a nagyváradi Vizer Marius, aki többek között osztrák állampolgár is.)

Panaszt tettek

Az áprilisi közgyűlésen két csíki edző is jelen volt, akik Gușă kirohanását sértőnek érezték, így bepanaszolták a szövetségi elnököt a diszkriminációellenes tanácsnál. – Egyrészt felháborító, hogy a magyarokat hibáztatja az elnök a hazai cselgáncs helyzete miatt, másrészt helytelen az az üzenet, amelyet kijelentése hordoz. A tatamin nem az számít, hogy milyen nemzetiségű vagy, hanem az, hogy legyőzöd ellenfeledet vagy vereséget szenvedsz. Eleve egy ilyen üzenet etnikai feszültséget szít – nyilatkozta az egyik csíki edző, aki jelen volt a közgyűlésen.
Július elsejére tűzte ki a felek meghallgatását az Országos Diszkriminációellenes Tanács, amelyen a két csíki edző megjelent, Cosmin Gușă viszont nem. A panaszt egyébként még április 22-én iktatta a diszkriminációellenes tanács, a két csíki edzőt képviselő ügyvéd hangfelvétellel is bizonyította a Gușă által elmondottakat. 

A panasztevők szerint Gușă szavai burkoltan sugallták, hogy egy magyar a felelős a romániai cselgáncs helyzetéért, ezzel a sporttal nem összefüggő kárt okozott a hazai dzsúdónak.

„Cosmin Gușă tette kimeríti az etnikai hovatartozás alapján való megkülönböztetést és a méltósághoz való jog megsértését” – áll diszkriminációellenes tanácshoz benyújtott panaszban.
A lapunknak nyilatkozó és neve elhallgatását kérő csíki cselgáncsedző reményét fejezte ki, hogy az ügyben a diszkriminációellenes tanács mihamarabb döntést hoz annak ellenére, hogy a július elsejei meghallgatásukon három hónapos időtartamot mondtak nekik. 
– Mi a munkánkat folytatjuk, ugyanúgy edzük tovább a sportolóinkat, megyünk továbbra is regionális és országos versenyekre, és reméljük, hogy fogjuk tudni szállítani továbbra is az érmeket. Mi dolgozunk és tovább harcolunk azért, hogy a hazai cselgáncsnak jobb vezetése legyen – mondta lapunknak a  Cosmin Gușăt bepanaszoló csíki edző.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!