Jó burgonyatermés várható idén Hargita megyében

Az idei burgonyatermés jónak ígérkezik, bár a pontos számadatok még nem állnak rendelkezésre, mivel a betakarítás jelenleg is zajlik. A szakemberek szerint, amennyiben az időjárás kedvező marad, és nem lesz hosszabb esőzés, a betakarítás szeptemberben befejeződhet.

Létai Tibor
Jó burgonyatermés várható idén Hargita megyében
Krumplibetakarítás. Fogy a kistermelők száma Fotó: Veres Nándor

A termésátlag egyelőre nem ismert, de a jelek szerint Hargita megyében jó pityókatermés várható – tájékoztatott Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Az aszály ugyan elkerülte a térséget, de csapadékhiányt azért tapasztaltak. Megtudtuk: a megyében egyre kevesebb kistermelő foglalkozik burgonyatermesztéssel, és ennek következtében folyamatosan csökken a burgonyaföldek területe.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Míg tavaly 6500 hektáron termesztettek burgonyát, addig idén már csak 6100 hektárt ültettek be, ami 400 hektáros visszaesést jelent. Ez már a harmadik egymást követő év, amikor a burgonyaföldek területe 7000 hektár alatt van. Tizenegy évvel ezelőtt a megye területén még 14-15 ezer hektáron termesztettek burgonyát, ami jól mutatja a csökkenés mértékét.
A mezőgazdasági igazgatóság szerint a visszaesés okai többrétűek. Csökkent az egy főre jutó fogyasztás, és növekedett az egy hektárra jutó átlagos termelés, ugyanakkor az Európai Unióból is jelentős a behozatal. Nem mellesleg gyenge a termelők szerveződése, valamint probléma, hogy a kistermelők számára nehézséget jelent a szupermarketekben való értékesítés. Emellett az emelkedő ráfordítási árak – mint például az üzemanyag, műtrágya, növényvédő és permetszerek – is hozzájárulnak a termőterületek csökkenéséhez. Különösen a kistermelők körében szembetűnő a csökkenés, akik egyre inkább csak saját felhasználásra és takarmányozásra termesztenek burgonyát.
Az idei burgonya ára várhatóan nem változik jelentősen a tavalyihoz képest. A termelői ár 1,2-1,6 lej/kg között mozog, míg a piacokon és boltokban 3-3,5 lej/kg-os áron lehet majd hozzájutni.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!