Egyedi fesztivál az Egyes-kőnél

Mintegy százötven résztvevővel, egy-két újdonsággal zajlott a Lonely Rock Climbing & Highline Festival az Egyes-kőnél a hétvégén.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egyedi fesztivál az Egyes-kőnél
Fotó: Péter Ágnes

Az Egyes-kőnél, sátorban és a menedékházban táborozott a Lonely Rock Climbing & Highline nevű fesztivál mintegy százötven résztvevője augusztus 23. és 25. között. A háromnapos rendezvény 2011 óta népszerű a sziklamászók, túrázók körében, és bár sokan elsősorban sziklamászó-fesztiválként ismerik, Varga Csaba szervező szerint az évek során más magashegyi tevékenységekkel is kiegészült a fesztivál programja, így a túrázás és a jóga is része lett a programnak.

Ez idén sem volt másként: a csíki és balánbányai hegyimentők segítségével azok is kipróbálhatták a sziklamászást, akiknek eddig nem volt lehetőségük rá, emellett vezetett túrán lehetett részt venni a Nagy-Hagymáson. Reggelente volt jóga, napközben pedig a slackline-t is ki lehetett próbálni, amely kifeszített hevederen való egyensúlyozást jelent, a talajtól mintegy ötven-hatvan centiméter magasságban. Mivel a nemzeti park területén tilos a hangos zenélés, ezért esténként silent party volt, mindenki fülhallgatón hallgatta a zenét. A tábortűz mellett pedig egyik este egy perui származású résztvevő látványos tűzzsonglőrmutatványokkal kápráztatta el a jelenlevőket.
Idén újdonság volt a fesztivál programjában a közösségi, hulladékmentes főzés, illetve Ádám Julcsi zenés előadása is, amelyen handpant és különböző sípokat szólaltatott meg idilli környezetben, a menedékház melletti forrásnál levő tisztáson.A fesztivál nevében szerepel a highline is: ez a slackline-hoz hasonlóan kifeszített heveder, amelyet a földtől hatvanméteres magasságban, az Egyes-kő két „csúcsa” között helyeznek el, vagyis két biztos pont között. A sportolóknak ezen a kifeszített hevederen kell átmenniük anélkül, hogy leesnének. Természetesen ki vannak biztosítva, így ha el is vesztik az egyensúlyukat, nem zuhannak le. Mint a szervezők mondták, mivel az utóbbi években nem volt jelentkező, aki ezt kipróbálná, ezért idén nem tették fel a hevedert.

A fesztivált kezdetben a csíki hegyimentők szervezték, később azonban más foglalkozású, önkéntes szervezők is csatlakoztak. Idén a csíkszeredai Good Mood Egyesület volt az esemény főszervezője.
A szervezők szerint a résztvevőknek több mint fele visszajáró, és az a tapasztalatuk, hogy az újak is visszajáróvá válnak. Sokan szeretik a Lonely Rock fesztivált, mert a természetben, lélegzetelállító környezetben, jó társaságban lehet túrázni, mászni és bulizni. A résztvevők szerint mindennek a kombinációja adja a Lonely Rock fesztivál különlegességét, ami miatt évről évre visszajárnak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!