Útra készülnek a vándormadarak

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Útra készülnek a vándormadarak
Fotó: Hadnagy Álmos

Párás augusztusi hajnal. Zsongva, zsibongva ébred a természet az erdőn a nyár utolsó hónapjában. Hajnalban és napszálltakor mozognak leginkább a vadak, hiszen ilyenkor érzik igazán biztonságban magukat. Ezekben a napszakokban nem riasztják sem a sötét éj, sem pedig a fényes nap veszedelmei. A napközbeni nyári forróságot leginkább a lombok árnyékában lehet elviselni, vagy a vizek közelében hűsölve. A természetben a különböző, zsákmányviszonyban nem álló fajok egyedei és csoportjai jól megtűrik egymás közelségét, mint például a vaddisznók, őzek, szarvasok. Tartós szárazság esetén a kismadarak hosszú kilométereket is képesek repülni egy kis vízért. Ezért forró nyári napokon vizet is tehetünk a madáretetők mellé.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A vízzel azonban nemcsak szomjukat oltják. Gyakorlatilag nincs olyan gerinces állat, amelynek ne kellene megbirkóznia a belső és külső élősködők jelentette problémával. Ez alól a madarak sem kivételek, mivel a toll és a tollazat számos parazitának jelent táplálékot vagy búvóhelyet. A madarak a külső élősködők ellen a tollászkodás mellett leggyakrabban víz-, por- és napfürdővel védekeznek.
Augusztus elején már megindul a madárvonulás. A bokrosokban felbukkannak az első dél felé húzódó nagy fülemülék, búcsúznak a sebes röptű sarlós fecskék, egyik napról a másikra eltűnnek a karvalyposzáták, kis őrgébicsek a költőhelyek közeléből. A gólyafiókák már megnőttek, készülnek a nagy útra, akárcsak a fecskék, amelyek nagy csapatokban gyülekeznek indulás előtt. Ám nem minden faj siet ennyire, a molnárfecskék fészkében még fiókák csicseregnek.
Az egyre inkább száradó, oxigénben mind szegényebb tócsákból még idejében menekülnek ki az átalakult, apró barna és zöld varangyos békák. A szalamandra lárvái végtagokkal és kopoltyúkkal születnek, és augusztus–szeptemberre átalakulnak. Testükön sárga foltok jelennek meg, a kopoltyúbojtjaik eltűnnek, elhagyják vízi otthonukat, és ekkor kezdik meg felnőttéletüket a szárazföldön.
Augusztus közepéig még biztosan eltart az őzek párzási időszaka. A vadak ilyenkor aktívabbak és kevésbé óvatosak, így sokkal többel találkozhatunk a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon vagy az erdők mellett. Augusztusban a legnagyobb a vadveszély az utakon. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!