Hirdetés

Börtönből könyvtár

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Börtönből könyvtár
Fotó: Pál Zoltán

Csíkszentmártonban a járásbíróság börtöne 1852-ben épült, noha még nem alapították meg akkoriban a Kászon-alcsíki Járásbíróságot, de a bécsi hatalomnak szüksége volt egy olyan helyre, ahova bezárathatta a ’48-as múltú személyeket. 1849 tavaszán Csíkszentmártonban Gál Sándor honvéd ezredes toborzót tartott, és az ő irányításával működött a csíkszentmártoni honvédképző algimnázium (a börtön előtt található régi épület, amely most is Csíkszentmárton főterét uralja, a templom közvetlen szomszédságában). A toborzás és a honvédképző algimnázium elég ürügy volt arra, hogy a „lázadó tűzfészket” egy ilyen börtönnel féken tartsák a katonai közigazgatás idején.
Az épületről később is sok szó esik, mert a járásbíróság börtöne lesz, és 1961-ben ezt az épületet is megkapta az 1958 őszén indult csíkszentmártoni középiskola, a Csíki-medence második középiskolája. Erről jegyzőkönyv is tanúskodik, amely akkor készült, amikor az épület ablakairól eltávolították a vasrácsokat. Az épület bentlakásként szolgált. Abban az időben sok diák volt a csíkszentmártoni bentlakásban a Kászonokból, Úzvölgyéből, Alcsík falvaiból, de érkeztek diákok Háromszékről is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az ezredforduló újabb lehetőséget hozott, és az épületet felújították. Ma a Baka János nevét viselő könyvtár működik benne. Itt kapott helyet a község és az iskola könyvtára. Pál Zoltán, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója és Péter Laura tanárnő 2010-ben másfél millió forintot pályázott a Szülőföld Alaptól, és állandó helytörténeti kiállítást hoztak létre. Az iskolai könyvtár állománya több mint tíz­ezer kötet, és az intézményt sok kisdiák látogatja. A Tivai Társaság működteti a Tivai Olvasókört Péter Laura pedagógus vezetésével, és számos megyei pályázatot nyernek könyvvásárlásra, amiből minden korosztály számára izgalmas könyveket szereznek be. Utóbb a csíkszentmártoni helyi önkormányzattól négyezer lejt pályáztak és nyertek a Tivai Olvasókör számára könyvek vásárlására.
Baka János nevének felvétele jó ötletnek bizonyult, mert a pápai aranykeresztes kántortanító 50 éven át népműveléssel foglalkozott, és 1875-ben saját könyvtárát felajánlva elsőként közkönyvtárat alapított a településen. Az intézményalapító Baka Jánosról a településen több alkalommal is megemlékeztek az évek során.

A Pál Zoltán, a Tivai Nagy Imre Iskola igazgatója által biztosított forrásanyag felhasználásával összeállított.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!