Váradi Barna: nem én vagyok az oka a csomafalvi rovásírásos helységnévtábla eltávolításának!

Lapunk október 4-i számában számoltunk be arról, hogy Gyergyócsomafalva önkormányzata kénytelen volt eltávolítani a helyi Borsos Miklós Művelődési Ház magyar nyelvű feliratát az épület homlokzatáról, miután a településen lévő több jelkép, illetve a településtábla ellen is kifogást emelt egy civil szervezet és egy AUR-os politikus.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Váradi Barna: nem én vagyok az oka a csomafalvi rovásírásos helységnévtábla eltávolításának!
Újabb magyar feliratot kellett eltávolítani nemrég, ezúttal Gyergyócsomafalván. Archív Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A cikk érintőlegesen Váradi Barna nevét is említi, aki az érintettség okán kereste meg szerkesztőségünket. Az alábbiakban nyilatkozatát változtatások nélkül közöljük. 

„Alulírott, Váradi Barna megdöbbenéssen értesültem, hogy Gyergyócsomafalva polgármestere, Márton László Szilárd interjúkban azt állította, hogy nagy valószínűséggel én volnék az oka annak, hogy eltávolításra kerültek a település rovásírással is feliratozott reklámpannói. Miután kiderült, hogy a táblák Dan Tanasă AUR-os parlamenti képviselő és a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Fórumának panaszai nyomán, a prefektus átirata és a polgármester döntése nyomán lettek eltávolítva, visszautasítom Márton László Szilárd rágalmait. 

Petres Sándor kormányképviselő átiratában valószínűleg egy törvénytelenséget állapított meg a reklámtáblák vonatkozásában, amit Márton László Szilárd polgármester nem támadott meg bíróságon, nem tiltakozott ellene semmilyen jogi fórumon, de figyelmen kívül sem hagyta, ezzel tehát elismerte azt a bizonyos, nyilvánosságot még nem kapott törvénytelenséget, és ő maga saját jogkörben távolíttatta el a táblákat. Mindezért egy, az ügyben semmilyen, dokumentummal igazolható szerepet nem játszó magyarországi vármegyei képviselőt tenni felelőssé konkrétan nevetséges, ezenfelül sértés és rágalom, ezért megtesszük a szükséges jogi lépéseket. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ui.: Jómagam Csíkszeredában olyan, rovásírással is feliratozott reklámtáblát állíttattam, amelynek minden engedélye rendben volt, ezt rendőrségi jegyzőkönyv is tanúsítja. Tehát rovásírásos reklámpannót állítani Romániában a jelenlegi törvényes keretek között lehet és kell is állítani. Arra építeni, hogy egy törvénytelen reklámtáblát a hatóság nem vesz észre, nem méltó egy polgármesterhez.
Továbbá Márton László Szilárd polgármester is elismerte, hogy az általa vezetett településen 60%-os a székelység aránya. Éppen ezért a közigazgatási kódex értelmében, álláspontom szerint jár nekik a hivatalos helységnévtáblákon a rovásírásos településnév. Ebben az ügyben a Diszkriminációellenes Tanács határozata még várat magára, de elképzelhető, hogy Márton László Szilárd a hivatalos helységnévtáblák esetében sem tartotta be a törvényt.

A törvényt tartsuk be.

Váradi Barna, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlési képviselő”



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!