Több mint ezer kárvallottja van a Remény önsegélyező pénztárnál történt sikkasztásnak

Visszakapnák pénzüket a Remény önsegélyező pénztár kárvallottjai, az ügyet vizsgáló ügyészség azonban egyelőre sem jó, sem rossz hírrel nem tud szolgálni számukra – írja a Maszol hírportál. Amint arról a Hargita Népe is beszámolt, múlt szerdán a rendőrség közölte: tizenhét házkutatást tartottak Hargita, Maros és Kovászna megyében, egy önsegélyező pénztárnál történt visszaélések után nyomoztak.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Több mint ezer kárvallottja van a Remény önsegélyező pénztárnál történt sikkasztásnak
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Mint arról beszámoltunk, a házkutatásokat csalás, sikkasztás, megtévesztés, közokirat-hamisítás, valamint szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt tartották, a tizenhét házkutatás közül tizennégyet Hargita megyében: Székelyudvarhelyen, Korondon, Bögözön, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában. A Maszol beszámolója szerint: az ügy már évek óta tart, több mint ezren veszítették el megtakarításaikat. A Hargita Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség szóvivője elmondta, az ügy folyamatban van, egyelőre sem elkeseríteni, sem biztatni nem tudja a kárvallottakat, minden azon múlik, hogy lesz-e, amiből a kárt megtéríteni – írta a hírportál.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Idézték Antal Lóránt RMDSZ-es szenátort is, aki az elmúlt években foglalkozott az üggyel, jogi tanácsadással, eligazítással segített a pórul járt embereknek. Antal szerint

nagy horderejű az ügy, több mint ezer ügyfelet loptak meg az önsegélyező pénztárnál.

Hozzátette, a nyomozó hatóságoknak kell a vagyonelemeket azonosítaniuk, lefoglalniuk, majd abból lehet kártalanítani az áldozatokat. A Maszol arról is beszámolt, hogy az önsegélyező pénztár kárvallottjai közül többen megkeresték őket, mert a házkutatások hírére újból reménykedni kezdtek abban, hogy legalább a pénzük egy részét visszakapják.

A Remény önsegélyező pénztár 2003-ban alakult, a kárvallottak szerint 2019-ig zavartalanul működött.

Ekkor történt meg először, hogy az ügyfelek nem kapták meg az esedékes kamatokat, egyre többen kezdték visszakérni tőkéjüket, de nem kapták meg. A pénztár igazgatója csak hitegette őket, így a kárvallottak felvették egymással a kapcsolatot és közös erővel próbálták visszaszerezni a pénzüket, de nem sikerült nekik. Időközben az önsegélyező pénztár ellen csődeljárás indult, ekkor a korábbi ügyfelek ügyvédet fogadtak. Elmondásuk szerint

túl sok pénzről van szó ahhoz, hogy beletörődjenek az elvesztésébe.


Dan Gîlcescu, a Hargita Megyei Törvényszékhez tartozó ügyészség szóvivője a Maszolnak úgy nyilatkozott: a folyamatban levő ügyről nem tud részleteket közölni, ám arra biztatja a kárvallottakat, hogy kövessék azt figyelemmel, ha kérvényt nyújtanak be, személyesen is tanulmányozhatják az ügyiratot.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!