Hirdetés

Színes krétarajzok és meglepetésszavalatok színesítették az ünnepet

Ünnepi műsor, szavalóverseny és sok más érdekesség várta az érdeklődőket megyeszerte április 11-én, a magyar költészet napján.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Színes krétarajzok és meglepetésszavalatok színesítették az ünnepet
Stílszerű ünneplés. Tizenegy színész tizenegy Karinthy Frigyes-költeményt szavalt Fotó: László F. Csaba

Minden évben április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, amely József Attila születésnapjához kötődik. Ez alkalomból szavalóversenyt hirdetett az Agora Alapítvány Csíkszeredában, amelyet csütörtök délelőtt szerveztek meg a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Mivel 2024-ben is több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán, a szavalóversenyre szabadon választott verssel lehetett jelentkezni Boncza Berta (Csinszka), Farkas Árpád, Hervay Gizella, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Lászlóffy Aladár, Radnóti Miklós, Rába György, Simon Márton, Tandori Dezső költők műveiből. Idén versmegzenésítés kategóriában is várták a nevezőket, a nyertes bemutathatja alkotását pénteken 18 órától a Művészetek Házában szervezett zenés irodalmi gálán, amelyen fellép a Role zenekar és a költészet napi szavalóverseny nyertes szavalói is. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

László F. Csaba
A Csíki Játékszín társulata a Tizenegy című hagyományos költészet napi műsorát mutatta be, 11 Karinthy Frigyes tollából származó költemény hangzott el 11 színész előadásában a színház lépcsőin 11 órától. Az ünnephez a Csíki Székely Múzeum munkatársai is csatlakoztak egy-egy verssel. 

László F. Csaba
A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatának tagjai délelőtt az egyik helyi kávézóban verseltek, majd délután a város különböző pontjain – a városi parkban, a Kossuth Lajos utcában, éttermekben, a kórházban, a Bethlen negyedi parkban, a Fit feel edzőteremben, a Mini Erdély parkban és bevásárlóközpontokban – versekkel lepték meg a járókelőket.

A székelykeresztúri Városi Könyvtár József Attila szobránál szervezett közösségi eseményt délelőtt: színes krétával írtak verseket az aszfaltra, majd közös versszavalásra hívták az érdeklődőket a központi pakolóban.

Gyergyószentmiklóson a városi könyvtárban a magyar költők nagyszerűségéről és a versek értékéről beszélt dr. Tapodi Zsuzsa, a Sapientia EMTE professzora, majd B. Kovács András Bukaresti napló című könyvét ismerhették meg az érdeklődők.

Maroshévízen a helyi RMDSZ-székházban szerveztek ünnepséget, melynek meghívottjai többek között Baricz Lajos, Kuti Csongor, Márton Károly és Márton Tímea, a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban pedig Petőfi irodalmi estet láthattak az érdeklődők a Rózsaszínház előadásában.

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Kovács Andrea

További képeink a  Csíki Játékszín Tizenegy című hagyományos költészet napi műsoráról:

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!