Szimbólumok üzenete a közösségnek

Gaál András festőművész emlékére állíttatott kopjafát a gyergyóditrói önkormányzat, a helyi idősek klubjának udvarán. A szombati ünnepségen jelen voltak a festőművész családtagjai, valamint Petres Lajos nyugalmazott pedagógus, a kopjafa készítője is.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szimbólumok üzenete a közösségnek
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A gyergyóditrói idősek klubja udvarán állíttatott kopjafát a település szülötte, Gaál András festőművész tiszteletére az önkormányzat. A szombati avatóünnepségen Puskás Elemér polgármester hangsúlyozta: a 2000-es évek elején született meg annak a kezdeményezésnek az ötlete, hogy minden ditrói híres embernek kopjafaemléket állítsanak. Eddig Puskás Tivadar, Siklódy Lőrinc és Csibi Andor emlékére készültek el az alkotások, ez alkalommal pedig Gaál András munkásságát méltatják ilyen formában is. Az idősek klubjának épületében állandó kiállítás tekinthető meg a művész alkotásaiból.

– Hármas üzenete van ennek a kopjafának: szól a közösség fiataljaihoz, hogy innen, Székelyföldről elindulva is lehet maradandót alkotni, van értéke az itt élő ember nézőpontjának; szól a közösség időseihez, hogy itt megállva, megpihenve, magyarságuk felé fordulva élhetik mindennapjaikat, és szól a közösség minden tagjához, emlékeztetve, hogy életünk akkor nyerhet értelmet, ha arra törekedünk, hogy felemeljük közösségünket – mondta a jelenlévőknek Puskás Anna, a Siklódy Lőrinc Általános Iskola igazgatója.

Gaál András művészetét, munkásságát Székedi Ferenc újságíró méltatta, majd Petres Lajos nyugalmazott pedagógus, a kopjafa készítője beszélt annak szimbólumairól, a művészhez kötődő emlékeiről.

– Gyermekkori pajtásom bölcs gondolkodású székely ember volt, amit szimbólumokkal igyekeztem megjeleníteni, a csúcson  az anyaföldet szimbolizáló gömbbel, a dárdával, a régi fokos pálcák szalagdíszeivel, de ott van a szimbólumok között a feleség, a gyermekek, és az elmúlás jeleként a lefelé hajló két virág – beszélt alkotásáról Petres Lajos.

Az örökkévalóság jelképének számító kopjafát Baróti László-Sándor plébános szentelte meg; az ünnepséget a ditrói cserkészek és a Ditrói Férfi Dalkör tagjai színesítették.

 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!