Hirdetés

Szerteágazó feladatok

Közel két hete érkezett meg az első szemétszállító autó a gyergyóremetei hulladéklerakó és -kezelő központba. A munka folyik, de az egységes megyei gyűjtés és szállítás megszervezése többször is akadályokba ütközött.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szerteágazó feladatok
Fotó: László F. Csaba

Június elején – többéves késéssel – kezdte meg működését a gyergyóremetei hulladéklerakó és -kezelő központ. Működtetője a csíkszeredai Eco-Csík, a székelyudvarhelyi RDE Harghita és a nagyváradi Eco Bihor cégekből álló konzorcium.

Megoldási lehetőségek

A megnyitóeseményen Pász­tai Zoltán, a konzorcium vezetője úgy nyilatkozott: napi 10-15 szemétszállító autó érkezésére számítanak, ezek egyenként 20-25 tonna hulladékot szállítanak. Két hét elteltével Incze Csongor, a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás (ADI S. I. M. D. Harghita) elnöke arról tájékoztatott, hogy azóta napi 15-20, egyenként 20-22 tonna hulladékot szállító autó érkezik és a személyzet bővítése is folyamatos.
Az ADI-t Hargita Megye Tanácsa a megye hatvanhét települési önkormányzatával közösen hozta létre, ezek mindegyike vállalta, hogy amikor elindul a gyergyóremetei hulladéklerakó működése, a hulladékot oda szállítja, így minden, a megyében keletkezett hulladék oda kerül. A későbbiekben beüzemelik majd az önkéntes szelektívudvarokat és az átrakóállomásokat – Csíkszeredában és Korondon –, amelyek szerepe befogadni a környező településekről a hulladékot, onnan szállítják majd Gyergyóremetére. Az átrakóállomások működtetése a majdan a gyűjtést-szállítást végző szolgáltató feladata lesz.
Felmerül a kérdés: jelenleg hogyan oldják meg a gyűjtést-szállítást végző cégek, hogy ne kelljen minden autó akár száznál is több kilométert megtegyen Gyergyóremetéig. Incze Csongor kifejtette: amíg az ADI rendszerén belül nincs átrakás, minden gyűjtést-szállítást végző szolgáltató maga kell megoldást találjon erre. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A gyűjtés akadályai

A cégek igyekeznek nem a kisebb – öt-, kilenc- vagy tizenhat köbméteres – autókba gyűjteni a hulladékot például vidékről, hanem nagyobb, 20-22 köbméteresekbe, így azokba több település hulladéka is elfér. Hozzátette: a székelyudvarhelyi RDE Harghita a jövőben a Cekend-tetőn tervez építeni egy kisebb átrakóállomást.
Az ADI alkalmazottai még 2023-ban összeállították a tenderfüzetet a gyűjtés-szállítási szolgáltatásra, feltöltötték az elektronikus közbeszerzési rendszerbe. Erre egy cég jelentkezett, de ajánlatuk nem felelt meg a kiírásnak, ezért ki kellett zárniuk a közbeszerzésből.
– A döntés ellen az illető cég óvást nyújtott be az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácshoz (CNSC), majd az ADI néhány napja kapott választ: a bizottság elutasította az óvást – vázolta az ADI elnöke.

Várni kell

A cégnek tíz nap áll rendelkezésére, hogy megfellebbezze a döntést a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán, jelenleg azt várják, hogy megteszi vagy sem, ugyanis ha igen, meg kell várniuk a bíróság döntését. Az ADI ezzel párhuzamosan ismét kiírt egy közbeszerzést, most a bíróság döntésétől függ, hogy folytathatják-e azt, mivel a cég azt is megtámadta, kérte, hogy függesszék fel, viszont a tanács elutasította. Mivel az ügyben nem született még végleges döntés, a közbeszerzés befejezésének időpontja is tolódik, ugyanis minden esetben meg kell várniuk a fellebbezések és gyors lefolyású perek eredményét.
– Ha beindul az egységes megyei gyűjtés és szállítás, a helyi önkormányzatok többé nem kell ezek gondjaival foglalkozzanak – foglalta össze Incze Csongor.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!