Székelyföldi pityókával Európába

HN-információ

Hatalmas léptékű beruházásokkal érnék el, hogy a székely burgonyát ne nyersanyagként, hanem feldolgozva, megfelelő áron tudják eladni a termelők. Három székelyföldi településen, több létesítmény által fogják ezt elérni – ismertették az illetékesek hétfői sajtótájékoztatón. Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke elmondta, fontos beruházások valósulnak meg a következő egy évben ennek érdekében.

Gyergyószéken született meg az az elgondolás, hogy hozzáadott értékkel, feldolgozva kellene a megtermelt burgonyát értékesíteni. Amint azt Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke elmondta, fontos beruházások valósulnak meg a következő egy évben ennek érdekében.

Több vállalkozóval ötletelve, közös munka gyümölcse az, hogy olyan burgonyafeldolgozó üzemek létesülnek, amelyek Romániában egyedinek számítanak. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb beruházására kerül sor kilencvenmillió euró értékben a pityóka feldolgozása terén – ismertette Barti. Mind a gazdaságélénkítés, mind a munkahelyteremtés tekintetében jelentős hozadéka lesz a Gyergyóremetén, Gyergyóalfaluban, illetve Szovátán épülő, egyenként tízezer köbméter burgonya tárolására alkalmas tározóknak. Ezekben is lesz majd feldolgozás, az európai piac igényeinek megfelelően hámozott, kockázott vagy szeletelt, csomagolt nyers krumplit készítenek majd. Ezeken kívül Gyergyóremetén két üzem is épül: az egyikben hasábburgonyát, a másikban burgonyapelyhet készítenek majd. Kari András, a beruházások szakmai koordinátora elmondta, 66 150 tonna burgonyát fognak feldolgozni évente, ebből huszonhétezer tonna hasábburgonyát és 3700 tonna burgonyapelyhet állítanak majd elő.

A termelőkkel már tavaly felvették a kapcsolatot. Egy kísérletsorozat keretében speciális, hasábburgonyának való krumplit osztottak szét közöttük, hogy kikísérletezzék, melyik fajta lesz a legalkalmasabb az üzemnek és a gazdáknak is. Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdálkodási Igazgatóság vezetője azt mondta, számos előnnyel jár majd az ismertetett beruházáscsomag.

A túlélési mezőgazdaságról átállhatnak a tervezhető mezőgazdálkodásra. Biztonságos tervezést hozhat ez. Kevés ipari krumplit termeltünk az utóbbi években, azt is nyersanyagként értékesítettük, ez most változni fog – mondta Romfeld.

A létesítményeket – amelyek összesen 168 alkalmazottat foglalkoztatnak majd – 2022 végén már működtetni is szeretnék, a jövő tavasszal elültetett pityókának már helye lesz az üzemekben.

Barabás-Pál Hajnalka





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!