Nagy Zoltán: nagy a baj, de vannak nagyobbak is

Komoly anyagi gondokkal küzd a gyergyószentmiklósi Városi Sport Klub – derült ki a lapunkban napokban közölt interjúból. A témában Nagy Zoltánt, Gyergyószentmiklós városmenedzserét, választott polgármestert kérdeztük.

Barabás-Pál Hajnalka
Nagy Zoltán: nagy a baj, de vannak nagyobbak is
Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

– Két hete tért vissza a gyergyószentmiklósi városházára, városmenedzserként veszi ki a részt a munkából, amíg beiktatják a polgármesteri tisztségbe. Sikerült ezalatt megismerkedni a VSK ügyével?

– Igyekszem naprakész lenni, azért is vállaltam, hogy városmenedzserként belépek a hivatalba, hogy a kívülről látszó problémákkal alaposabban megismerkedhessek és a megoldásokon is dolgozzak. Arra nem számítottam, hogy a VSK asztaláról ekkora gond fog előkerülni, bár tudtam, hogy vannak kifizetési problémái az intézménynek. Pár napja azonban azzal szembesített a klub menedzsere, hogy októbertől év végéig mindössze 1200 lejük van működésre, és 790 ezer lejjel kellene kiegészíteni a klub költségvetését. Erre még rájön egy 160 ezer lejes adósság mint kifizetési kötelezettség a tavalyi és idei támogatási programban a sportszervezetek felé, nem beszélve arról, hogy a VSK labdarúgócsapatának ígért támogatásokat sem utalták. Ez hatalmas űr, gondolkodnunk kell, hogy miként lehet megoldani. Nem volt még lehetőségem aprólékosan belenézni a város költségvetésébe, de ott is nagy a probléma. A könyvelési osztályon egyetlen személy dolgozik jelenleg, aki korábban nem volt hivatásos könyvelő. Akkora a gond, hogy a város számlái folyamatosan zárolva vannak. Gyakorlatilag egy bezárt kasszát kaptam, amibe még nem látok bele, naponta jönnek elő az alin­tézmények hasonló problémái. Ahhoz, hogy az októberi béreket tudja folyósítani a VSK, költségvetés-módosítás kellene, de nem tudjuk, mennyi pénz és hol van, mert a könyvelési osztály nem működik, az sincs, aki előkészítse a tervezetet. Tény, hogy pénz nélkül maradt a VSK arra az időszakra, amikor az új városvezetés elkezd dolgozni. Ezt nem tartom tisztességesnek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Hol siklott ki ez a ügy, mi vezetett ide Ön szerint?

– Egy ilyen helyzet akkor tud legkönnyebben bekövetkezni, ha az intézmény és a városvezetés között nincs megfelelő kommunikáció. Ha kérnek egyet, s mást kapnak, abból probléma keletkezhet. A probléma a bizonyos kifizetetlen villanyszámlával kezdődött. Nem kaptak számlát. Én otthon magánemberként, ha nem is kapok számlát, tudom, hogy előbb-utóbb ki kell fizetni a fogyasztást, az árát nem költöm el kerítésjavításra vagy fürdőfelújításra, hanem félreteszem. Jelen esetben valami miatt másra fordították a számlára szánt összeget, amit később nem pótoltak. A mostani hiánynak egy részét ez teszi ki. Tehát egyrészt a kommunikációban, másrészt a nem megfelelő prioritizálásban látom a probléma gyökerét. De nem is ez a fontos, hogy hogyan jutottunk idáig, hanem az, hogy ugyanezeket a hibákat többé ne kövessük el.

– Milyen rövid, illetve hosszú távú megoldások körvonalazódnak?

– Tetszik, nem tetszik vis maior-ban vagyunk, olyan helyzet adódott, amit előbb vagy utóbb meg kell oldjunk. Elsődleges a bérek kifizetésének biztosítása, ehhez költségvetés-módosítás kell, ahhoz meg a könyvelési osztály újraélesztése szükséges. Ez napokon belül megoldódik részben, egy belső csapat, külsőkkel megerősítve dolgozik majd a helyzet megoldásán, hogy napirendre kerüljünk a költségvetés problémáival. Nemcsak a VSK jelent most nyomást, jó lenne, ha csak ez lenne a problémánk. Gazdasági szinten nagyon nehéz most bármilyen irányt is megszabni.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!