Hirdetés

Jó, ha a szülők elolvassák a szerződést

A diákmunkát vállaló kiskorúak napi hat órát dolgozhatnak, nem vállalhatnak éjszakai műszakot és legalább a bruttó minimálbérnek megfelelő bért kell biztosítsa számukra a munkáltató. A Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség azt javasolja a szülőknek, alaposan nézzék át a munkaszerződést, hogy tisztában legyenek a munkaadó elvárásaival és ajánlatával.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Jó, ha a szülők elolvassák a szerződést
Nem éri meg munkaszerződés nélkül szezonmunkát vállalni. Borsos bírság a diákzsebnek Fotó: Hodgyai István

Tanév végeztével sok diák keres nyári szezonmunkát, az alkal­mazások során fontos figyelni arra, hogy ezek minden esetben törvényes keretek közt történjenek. A megyei munkaügyi felügyelőség vezetője, Dorin Male szerint az első és legfontosabb, hogy munkaszerződés nélkül egyetlen diák se vállaljon munkát, mivel az törvénybe ütközik és feketemunkának minősül. A felügyelőség igazgatója felhívta a figyelmet: feketemunka esetén nemcsak a munkaadó, hanem a munkavállaló is büntetendő.

– A munkatörvénykönyv szerint a munkavállaló kortól függetlenül 500‑1000 lejes, míg a munkáltató 20 ezer lejes bírságban is részesíthető, amennyiben feketén foglalkoztat alkalmazottakat, súlyosabb esetben a cég tevékenységét is felfüggeszthetik

– közölte az igazgató, hozzátéve, hogy a tavalyi ellenőrzések során nem találtak feketén foglalkoztatott diákokat.
Dorin Male megjegyezte, hogy a munkaszerződés hiánya bizonyos jogok elvesztésével is jár, ami visszaélésekhez is vezethet: az alkalmazottnak nem lesz társadalombiztosítása, egészségbiztosítása, munkabaleset vagy betegség esetén járó juttatása és értelemszerűen betegszabadságra sem lesz jogosult.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Napszámosmunkánál is javallott a szerződés

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy minden tizennyolc év alatti diákot kizárólag részmunkaidőben, azaz legfennebb napi hatórás munkaidőben foglalkoztathatnak a munkaadók, ellenkező esetben jelenteni kell az esetet a munkaügyi felügyelőségnél. Mint mondta, munkaszerződéses alkalmazásnál kicsi az esélye annak, hogy a munkaadók ne tartsák be a törvény által szabott feltételeket, például a garantált minimálbért.
A felügyelő emlékeztetett: csak a 15 évet betöltött személyek vállalhatnak munkát hivatalosan, s azok is csak szülői engedéllyel. A 16 évet betöltött munkavállalók már szülői engedély nélkül is vállalhatnak munkát, de csak részmunkaidőben – hívta fel a figyelmet. 
A napszámosmunkára kitérve rámutatott, hogy bár ilyen esetekre nem kötelezi munkaszerződés megkötésére a feleket a törvény, fontos tisztázni, hogy milyen feltételekkel alkalmazza a munkaadó a diákot, ugyanakkor jó, ha erről írásos dokumentum is születik.

Tilos a nehéz fizikai munka

A megyei munkaerő‑elhelyező és szakképző ügynökség igazgatója, Jánó Edit hangsúlyozta, tilos olyan fizikai munkát végeztetni az alkalmazott diákkal, ami nem felel meg életkorának.

– Olyan munkát kell adni, aminek meg tud felelni, azaz nem lehet nagyon megterhelő, a testi, fizikai adottságainak megfelelő kell legyen. Ha kéthetes munkaszerződésről van szó, akkor is köteles munkaorvoshoz forduljon a munkavállaló diák, ugyanis csak az orvos tudja eldönteni, hogy betöltheti-e a választott munkakört vagy sem

– szögezte le Jánó Edit, hangsúlyozva, hogy a munkaszerződést mindenképp át kell néznie a szülőnek is, hiszen ebből derül ki, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak a diáknak és a munkaadónak. A szerződésből egy példányt kap a diák is, ezt mindenképp meg kell őrizni.

– Érdemes felhívni a figyelmet arra is, hogy a munkaszerződésben a bruttó bért tüntetik fel, a munkavégző diák viszont a nettó összeget kapja kézhez. A nézeteltérések elkerülése érdekében ezeket jó előre tisztázni

– javasolta az ügynökség vezetője. 
Álláshirdetések közzétételekor a munkáltatók nem kötelesek bejelenteni az ügynökségnél, hogy diákokat alkalmaznának szezonmunkára. Jánó Edit szerint ez választható opció, de kevés cég él a lehetőséggel, hogy egy-egy állás meghirdetésekor feltüntesse, hogy diák is betöltheti a munkahelyet.

– Az ügynökség hivatalos oldalain lehet követni az aktuális állásajánlatokat, ezeket Facebook-oldalunkon is hetente frissítjük

– hívta fel a figyelmet Jánó Edit. 

– Itt megadjuk a munkáltatók elérhetőségét, bátran érdeklődhetnek az álláskeresők

– javasolta, megjegyezve, hogy ha a hirdetésben nincs feltüntetve, hogy diákmunkást is alkalmaznának, még nem jelenti azt, hogy kizárják ennek a lehetőségét.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!