Munkaügyi ellenőrzések: 100 ezer lej értékű bírságot szabtak ki júliusban Hargita megyében

Múlt hónapban a Hargita megyei munkaügyi felügyelők több mint 100 000 lej összértékű bírságot szabtak ki a megye munkáltatóinál végzett ellenőrzések nyomán – derült ki a Hargita Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) közleményéből.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Munkaügyi ellenőrzések: 100 ezer lej értékű bírságot szabtak ki júliusban Hargita megyében
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A közlemény szerint júliusban az intézmény 101 szakmai ellenőrzést hajtott végre, amelyek közül 84 vizsgálat a munkaviszonyok betartására irányult. A munkaviszonyokat érintő ellenőrzések során 38 munkáltatót büntettek meg, 70 figyelmeztetést és 10 bírságot szabtak ki, amelyek összértéke 78 000 lej. A bírságokat többek között azért szabták ki, mert két munkavállalót írásos munkaszerződés nélkül alkalmaztak, egy másik esetben pedig aluljelentett munkaidőt állapítottak meg. Egy további munkáltatónál pedig a valóságban kifizetett bérnél kisebb összeget tüntettek fel a könyvelésben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az ellenőrök más szempontokat is vizsgáltak, így többek között a heti pihenőidő biztosítását, a jelenléti ívek vezetésének módját, a ledolgozott órák nyilvántartását, a szabadságok kiadását, a bérek kifizetését, valamint a belső szabályzatok elkészítését és kitöltését.

A munkabiztonság és egészségvédelem terén 17 ellenőrzést végeztek, melyek során 10 munkáltatót szankcionáltak. Három bírságot szabtak ki, összesen 23 000 lej értékben, és 16 figyelmeztetést adtak ki, amelyek szintén a megelőzést és a figyelemfelkeltést szolgálták.

A munkavédelmi bírságokat két munkáltatóra azért szabták ki, mert nem biztosították és nem ellenőrizték a munkavédelmi intézkedések ismeretét és alkalmazását a munkavállalók körében. Emellett kiderült, hogy a dolgozók nem használták a biztosított védőfelszerelést, például a biztonsági övet és a védősisakot. Egy másik munkáltatónál pedig nem gondoskodtak a munkavállalók egészségének és biztonságának teljes körű védelméről, mivel nem szervezték meg megfelelően a megelőzési és védelmi tevékenységeket.

A felügyelőség továbbá arról is tájékoztatott, hogy júliusban tíz munkabalesetet jelentettek, amelyek kapcsán vizsgálatokat indítottak a balesetek okainak és körülményeinek feltárására.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!