Gyergyó az ablakomból

HN-információ
Készíts egy fotót az ablakodból és mondd el, miért különleges számodra ez a kilátás – ezzel az egyszerű, ám annál hatásosabb mottóval indított csoportot egy közösségi oldalon a Bejön? Nyitunk a városra elnevezésű projekt csapata. A résztvevők a feltöltött fotó kapcsán egy rövid történetet is elmesélnek, így egymás szemszögéből ismerhetik meg a várost és a Gyergyói-medencét.

Egy kép, egy történet, megannyi szemszög                                                                              Fotó: Keresztes Emil

Egy nap alatt több mint négyszáz tagúra nőtt a közösségi oldalon létrehozott nyilvános csoport, és folyamatosan érkeznek a fotók, amelyek különböző szögekből és magasságokból láttatják a Gyergyói-medencét. Ez a nagyon egyszerű játék valójában nem a mi ötletünk volt, hiszen a nemzetközi változata, a View from my window (Kilátás az ablakomból) nagy sikerrel működik a világjárvány megjelenése óta: több mint másfél millió tagja van annak a csoportnak, kétmilliónál is több fotót töltöttek már fel. Azért hoztunk létre mi is egy hasonlót, mert az ötlet nagyon egyezik a kétéves programunk filozófiájával, miszerint fotókon rögzítsük a város építészeti örökségét, egy-egy személyes történettel kiegészítve – mondta Elekes István, a Bejön? Nyitunk a városra program koordinátora. Amint arról korábban beszámoltunk, 2019 őszén az uniós projekt által a gyergyói örmény épített örökséget ismerhették meg az érdeklődők. Az Európai Területi Együttműködési Program (Urbact) kiírására jelentkezve Gyergyószentmiklós hat másik uniós ország városával közösen dolgozott a programok szervezésén. A kétéves projekt második közösségi fesztiválja idén szeptemberben lett volna: a járványhelyzet miatt azonban egyelőre a közösségépítésre összpontosítanak a szervezők, így jött létre a nyilvános csoport is. – Azért is fontos ez a közösség, mert felhívja a figyelmet az épített környezetre. A tavalyi fesztiválon a Szabadság tér és a Márton Áron utca épületeinek bemutatásával a műemlékekre helyeztük a hangsúlyt, idén viszont az elhanyagolt épületekkel, a falu a városban részletekkel, és a szocialista építkezés „képviselőivel”, a tömbházakkal is szeretnénk foglalkozni. Meg kívánjuk osztani és közkinccsé tenni azt a több tucat rövid történetet, amelyekből sok mindent megtudhatunk az épületekről és a benne lakókról is. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Gyergyói-medence falvaiban készült fotókat is várjuk – hangsúlyozta Elekes István. A pályázat határidejét 2021 júniusáig meghosszabbították, így a projekt lebonyolítói abban reménykednek, hogy – akár online is – meg tudják majd szervezni a következő fesztivált. Addig is újabb játékokkal várják majd a csoport tagjait az épített környezettel és a város életével kapcsolatban.

Boncina-Székely Szidónia





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!