Hirdetés

Fontosak a vásárló érdekei

A friss zöldség-gyümölcs idény kezdetével megsokszorozódtak a hatósági ellenőrzések a gyergyószentmiklósi zöldségpiacon. A téma kapcsán kistermelőtől és az önkormányzat által működtetett termelői piac adminisztátorától érdeklődtünk arról, milyen követelményeknek kell megfelelni.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Fontosak a vásárló érdekei
Kézzel írt árcédula a piacon. Kötelező tájékoztatás Fotó: Hodgyai István

A gyergyószentmiklósi zöldségpiacra főszezonban akár ötven termelő, illetve kereskedő érkezik szombatonként, hogy termékeit értékesítse. 

Világos kritériumok 

Mivel a piac területe túl kicsi, nemrég tanácshatározattal döntöttek arról, hogy a létesítmény mögötti utcát lezárják, itt a nagybani árusok kínálhatják áruikat. A gyergyószentmiklósi piacra a környező megyékből is jönnek árusok, ugyanakkor az ellenőrzések is rendszeresek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az ellenőrzések során elsősorban a termékek címkézését nézik meg, ez különböző kell legyen a termelők és kereskedők esetében, hogy a vásárló számára egyértelmű legyen a különbség. Emellett kérhetik a termelői könyvecskét és a termelői engedély másolatát; előbbit az önkormányzat bocsátja ki hét évre, és minden évben láttamoztatni kell, ugyanakkor itt kell legyen feltüntetve azon termékek listája, amelyeket árulhat a termelő. Engedélyezett mérleggel is rendelkeznie kell a piacon áruló termelőnek és kereskedőnek egyaránt: amennyiben nincs, 15 lejes napidíjjal bérelhetnek a gyergyószentmiklósi piacon

– sorolta a betartandó szabályokat Gál Gyula, a polgármesteri hivatal közszolgáltatásokat ellenőrző és szabályozó szakosztályának vezetője. Hozzátette: mindazok, akik házi termékekkel érkeznek, a fogyasztóvédelmi törvény értelmében kötelesek címkével ellátni azokat, feltüntetve a nevüket, az engedélyszámot, a termék szavatossági idejét és az elérhetőségüket az esetleges reklamációk miatt. Amennyiben nincs címke a termékükön, a piac gondnoksága rendelkezésükre bocsát címkéket, amelyekre kézzel felírhatják a kért információkat. 

Fontosak a vásárló érdekei
A piacon – ahová más megyékből is érkeznek termelők és kereskedők – előnyt élveznek a helyi termelők, ami a díjszabásokban is megmutatkozik: a térségből érkezők öt lejes napidíj ellenében foglalhatnak asztalt, míg a szomszédos megyékből érkezők 16 lejt fizetnek ugyanezért. Gál Gyula elmondta: az ellenőrzések során a felhatalmazott szervek – a helyi rendőrség, a fogyasztóvédelem, a mezőgazdasági minisztérium szakhatósága és a gazdasági rendőrség – általában nem büntetnek elsőre, csak jelzik a hiányosságokat, majd visszajönnek ellenőrizni azok pótlását.

– Fontos a vásárlók korrekt tájékoztatása arról, hogy termelőtől vagy kereskedőtől vásárol, de arra is lehetősége van, hogy a megvásárolt zöldséget, gyümölcsöt a piac erre a célra kihelyezett kontrollmérlegén újramérje, ha meg szeretne győződni arról, hogy a kért mennyiséget kapta

– fogalmazott Gál Gyula. 

Fontosak a vásárló érdekei

Nem nehéz értékesíteni 

A gyergyóremetei Tamás An­namária harmadik éve kezdett el zöldségtermesztéssel foglalkozni: a család nyolc ár területen fóliasátorban és további hat áron szabadföldön termeszt elsősorban paradicsomot, uborkát, paprikát, zöldhagymát, retket és salátát. 

– Az értékesítés számunkra nem ütközött nehézségekbe eddig, hiszen a zöldségeink nyolcvan százalékát itthonról adjuk el, de természetesen piacra is járok, elsősorban a gyergyóremetei heti piacra. Az ehhez szükséges dokumentumaim naprakészek, igyekszem betartani az előírásokat

– mondta érdeklődésünkre Tamás Annamária.

Fontosak a vásárló érdekei





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!