Eggyel több step by step, eggyel több Waldorf-osztály indul

A tavalyihoz képest kettővel több osztályt tervez indítani a tanfelügyelőség Hargita megyében, és bővül az alternatív osztályok száma is: a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskolában is lesz step by step osztály, és Nagygalambfalván Waldorf-oktatást terveznek. A körzetekben nincs nagy változás, és továbbra is vannak iskolák, ahová bárhonnan be lehet íratni a gyermekeket.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Eggyel több step by step, eggyel több Waldorf-osztály indul
Illusztráció Fotó: Asztalos Ágnes

Hargita megyében is meghirdették a beiskolázási tervet az előkészítő osztályosok számára, idén ősztől összesen 3310 helyet biztosítanak az iskolába készülő gyermekeknek, ez 184 osztályt jelent – tudtuk meg a megyei tanfelügyelőségen. Galaczi Hajnalka elemi oktatásért felelős tanfelügyelő közölte, hogy 24 és fél román osztály indul a megyében, 385 hellyel, továbbá 156 a magyar osztályok száma, 2925 hellyel. Összességében

a tavalyhoz képest két osztállyal több szerepel a beiskolázási tervben,

hogy pontosan hány indul el majd ősszel, az a beiratkozási folyamat legvégén derül ki.

Alternatív kínálat
A következő tanévben is lesznek összevont osztályok, szám szerint 88, ugyanakkor bővül az alternatív oktatási kínálat a megyében. Összesen hat step by step osztályba várják a kicsiket ősztől. Egy-egy magyar nyelvű step by step osztály lesz Székelykeresztúron az Orbán Balázs Gimnáziumban, Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály Általános Iskolában, Csíkszeredában a József Attila Általános Iskolában, illetve Székelyudvarhelyen a Benedek Elek Líceumban és – újdonságként – a Tompa László Általános Iskolában is. A csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskola, illetve a maroshévízi Miron Cristea Általános Iskola román nyelvű Step by step előkészítő osztályokba várja a gyermekeket.

Bővül a waldorfos kínálat is, a csíkszeredai Xantus János Általános Iskola és a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola mellett a nagygalambfalvi Kányádi Sándor Iskola égisze alatt is meghirdettek egy osztályt. Az iskolák körzeteinél nincs nagy változás – tudtuk meg a szaktanfelügyelőtől. Az alternatív osztályoknak nincs körzetük, akárcsak a művészeti osztályoknak, illetve az egyházi tanintézetnek mondott iskoláknak sem (pl. a Tamási Áron Gimnázium, Baczkamadarasi Kis Gergely Gimnázium Székelyudvarhelyről), ezekre a helyekre bárhonnan beírathatók a gyermekek.

Hasznos tudnivalók

Iskolaköteles az a kisgyerek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, de beírathatók előkészítő osztályba azok is, akik szeptember elseje és december 31-e között lesznek hatévesek.

Csak ez utóbbiak esetében szükséges a beiratkozáshoz a napköziben kitöltött ajánlás, vagy – ha nem járt napközibe, netán külföldről tér haza a gyermek – a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ által elvégzett pszichoszomatikus felmérés. A felmérés az április 5–26. közötti periódusban kell megtörténjen, a beiratkozás pedig május 3–18. között zajlik.

Ha a szülő máshová akarja beíratni a gyerekét, mint ahová körzet szerint tartozik, kérheti az adott tanintézettől egy hely fenntartását, gondolva arra az eshetőségre, hogyha túljelentkezés miatt mégsem kerülne be a kicsi a vágyott helyre. Akárcsak az előző években, elvileg az iskolaköteles gyermek visszatartására is van lehetőség, és idén ehhez csupán a szülő kérésére és családorvosi javaslatra van szükség, a dokumentumokat a tanfelügyelőséghez kell eljuttatni.

A tanfelügyelőség honlapján az iskolák körzeteit és minden egyéb fontos tudnivalót megtalálnak az érdeklődők, Facebook-oldalukon is van egy hasznos bemutató a beiratkozásról, továbbá az általános iskolák is ki kellett már függesszék a hozzájuk tartozó utcák, terek listáját, illetve egyéb, előkészítősöknek szóló kínálatukat is. Szülőként érdemes figyelni arra is, hogy az elkövetkező időszakban a tanintézetek nyílt napokat szerveznek, amikor az érdeklődők betekintést kaphatnak az adott hely mindennapjaiba.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!