Díjazták a legjobb mézeket

Mézzel édesített élményekben lehetett részük mindazoknak, akik a hétvégén a Csíkszeredában megrendezett III. Nektária Székelyföldi Mézverseny és a XII. Csíkszéki Mézfesztivál tartalmas programjain részt vettek. A vándorverseny díjátadó gáláját szombaton tartották a Fenyő szállóban. Az ünnepséget megelőzően a mézlovagrendek látványos felvonulására került sor a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncertfúvós Zenekar kíséretében, akik a Mikó-vártól masíroztak a Szabadság térre.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 7 perc
Díjazták a legjobb mézeket
Nektária. A Mézkirálynő köszöntése Fotó: László F. Csaba

A hargitai megyeszékhely főterén köszöntötték a közelről s távolról érkező tizenkét mézlovagrendet. Általuk képviselve volt Székelyföld, Erdély, Délvidék és az anyaország méhésztársadalma.

Székelyföld édes ízei

Kiemelt fénypontja volt az eseménynek Magyarország Mézkirálynője, Takács Fanni ünnepi beszéde, aki Hajdúböszörményből érkezett és a megtisztelő címet Jászberényben nyerte el augusztusban. Méhészcsaládból származik, élete része a méhek és a méhészet, melynek különleges világával édesapja által ismerkedett meg. Mézkirálynőként feladata, hogy népszerűsítse a méhésztársadalmat és a termelői mézet. Beszédében hangsúlyozta az ünnep közösségépítő, hagyományőrző erejét.

– A méhészet nemcsak mesterség, hanem hagyomány. A Mézfesztivál mézzel édesített élményeket nyújt, ahol a látogatók megismerkedhetnek Székelyföld édes ízeivel – fogalmazott Takács Fanni, aki érdeklődésünkre azt elmondta: Erdélyben lenni, ezen a gyönyörű tájon, csodálatos, az embereknek a szívélyessége figyelemre méltó, nagyon nagy öröm itt lenni, és tervezem, hogy máskor is eljövök.

Díjazták a legjobb mézeket

Egy kiskanálnyi méz

A díjátadó gálát Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, akit az idei rendezvényen mézlovaggá is avattak, nyitotta meg.

– Az eseményen való részvételből, a beküldött minták magas számából látszik, hogy egyre nagyobb a rendezvény népszerűsége, egyre bővül, egyre fejlődik, mindezzel hozzájárulva az ágazat fennmaradásához – fogalmazott ünnepi beszédében Becze, aki egyúttal Nagy István magyar agrárminiszter üzenetét is tolmácsolta. Rámutatott, hogy társadalmunk minden egyes tagja, ha csak egy kiskanálnyi mézzel fogyaszt többet, nemcsak az egészséges táplálkozást segíti, hanem gazdaságunk e jelentős ágazatát is, amit a méhészek képviselnek.

Díjazták a legjobb mézeket

Édesebb mindennapok

A megjelenteket köszöntötte a rendezvény méltó házigazdájaként Korodi Attila polgármester; Hajdu Gábor csíkszéki és Gál Károly háromszéki parlamenti képviselő, Bros Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Hatos György székelykeresztúri méhész, az Udvarhelyi Örösi Méhész- és Mézlovagrend Egyesület tagja, a rendezvény főszervezője, Mészáros Balázs, a magyarországi Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezető kormányfőtanácsosa és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A felszólalók támogatásukról biztosították a méhésztársadalmat, rámutattak az ágazat jelentőségére, mondván, méhek nélkül nincs jövő, nincs biodiverzitás, egészséges táplálkozás.

– A méhek teszik édesebbé mindennapjainkat, a tudatos étkezésben jelentős szerepe van a méznek, az elmúlt korokban is kiemelt szerepet kapott a mézkereskedelem, a Székelyföldön található egyedi flórának köszönhetően egyedi a helyi mézkínálat – hangzott el, ugyanakkor abban is egyetértettek a felszólalók, hogy a székelyföldi gazdaszervezetek, falugazdászok munkájának, közreműködésének köszönhetően a szakma felívelő pályára került, a Nektária pedig egy brand lett.

Díjazták a legjobb mézeket

Díjözön

A rendezvény keretében Báró Ambrózy Béla érdemdíjjal tüntették ki dr. Hegedűs Dénes magyarországi méhészt, állatorvost, valamint Rácz László Hargita megyei állatorvost.

A laudációkat követően átadták az idei díjakat. Champion-díjban nyolc méhész részesült több kategóriában: Pánczél Vilmos – akácméz, Mihály Mónika – egyéb fajta méz, Karácsoni Botond – hársméz, Perdi József – repceméz, Jakab Róbert – vegyes virágméz, Kosza Andor – havasi méz, Nagy István – mézkészítmények és Maki Ferenc – legszebb külalak. Ezenkívül kiosztottak még 107 arany, 103 ezüst- és 85 bronzérmet is. Kiosztásra kerültek még Hargita Megye Tanácsának, Csíkszereda Városházának, valamint Magyarország Bukaresti Nagykövetségének díjai is. Az év legkiválóbb méze díjában pedig Jakab Róbert részesült.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!