Csillagnézés és éremverde

A Szent Iván éjszakájához legközelebb eső hétvégén éjszakába nyúlóan várják a múzeumok megyeszerte a látogatókat. A rendhagyó és interaktív tárlatvezetések sorát raktár- és műhelylátogatások, filmvetítések, gyermekfoglalkozások, tűzzsonglőrök, szabadtéri filmvetítések tarkítják.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Csillagnézés és éremverde
Gyermekprogramok, rendhagyó tárlatvezetések várnak szombaton Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában és Szé­kely­udvarhe­lyen szombaton délután négy és éjfél között várják az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakájára, míg Gyergyószentmiklóson idén – kissé rendhagyó módon – nem a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, hanem vasárnap délután három óra és éjfél között szervezik meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Fesztiválhangulat a Mikó-várban

Ingyenesen látogatható állandó és időszakos kiállításokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, gyermekprogramokkal és raktár-, illetve műhelylátogatásokkal készül a Múzeumok Éjszakájára a Csíki Székely Múzeum. A szervezők különleges, exkluzív élményeket kínálnak a látogatók – gyermekek és felnőttek – számára. Az egész napos rendezvény során közel húsz programpont várja az érdeklődőket, így mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabbat.

Csillagnézés és éremverde
A várudvarban fesztivál­hangulatot teremtenek, a gyer­mekeket különböző szabadtéri programokkal, ügyességi játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal és játékokkal, középkori éremverdével várják, ugyanakkor csillagnézés és a Tündérkert című kalandfilmsorozat első két részének vetítése is terítékre kerül. A nap folyamán a kiállításokon meghirdetett – román és magyar nyelvű – tárlatvezetések lesznek, míg a kulisszák mögötti raktárhelyiségekben, restaurátorműhelyben a múzeum alkalmazottai kalauzolják körbe az érdeklődőket. A Nagy Imre 130 év lezárásaként szombaton különleges kamarakiállítással emlékeznek meg a zsögödi festőről és életművéről, és újra levetítik az emlékév során készült vers-festmény társításokat is.

Csillagnézés és éremverde

Magyar géniuszról nyílik tárlat

Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeumnak otthont adó Haberstumpf-villába és a múzeumkertbe várják a látogatókat. Az esemény szombat délután kiállításmegnyitóval kezdődik, megtekinthető lesz a BOLYAI – Erdély géniusza című új tárlat, mely Bolyai János matematikusról szól és a klasszikus kiállítási elemeket ötvözi a korszerű muzeológiai és audiovizuális, valamint informatikai megoldásokkal, így interaktív jellege miatt a fiatal generáció számára is élvezhető.
A délutánt szakmai tárlatvezetésekkel, folyó­irat­be­mutatóval, kézműves-foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal, bábelőadással, koncerttel, filmvetítéssel és tüzes show-val színesítik.

Csillagnézés és éremverde

Rendhagyó vasárnapi program

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum vasárnap kínál zárórán túl is extra programokat. Az idei rendezvény fénypontja minden bizonnyal a visszaállított, sokak által régóta várt Ásványok, kőzetek, bányavirágok című kiállítás újranyitása lesz, emellett terítékre kerül az örökség témája, legyen szó a hungarikummá vált örökségünkről, a székelykapuról, vagy az előző generációk nagyobb eseményeket, privát pillanatokat megörökítő vizuális hagyatékáról. Az egész napos rendezvényen a kiállításokhoz kapcsolódó felfedező játékok, festőműhely, tudományos előadások, filmvetítés, gyertyafényes tárlatvezetés várja az érdeklődőket.
A Múzeumok Éjszakája események minden városban ingyenesek, a tárlatvezetésekre helyszíni regisztráció szükséges.

Csillagnézés és éremverde



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!