A kisnyugdíjasok továbbra is 90 százalékkal olcsóbban jutnak gyógyszerhez

A nyugdíjak emelése miatt nem fognak csorbulni a 90 százalékos ártámogatott gyógyszerekre jogosult, alacsony nyugdíjjal rendelkezők jogai, ugyanis hétfői ülésén a kormány elfogadta a jövedelemküszöb emelését 1830 lejről 2020 lejre – tájékoztatta lapunkat Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

Vlaicu Lajos
A kisnyugdíjasok továbbra is 90 százalékkal olcsóbban jutnak gyógyszerhez
Fotó: László F. Csaba

Sürgősségi rendeletet fogadott el hétfői ülésén a kormány arról, hogy az étkezési utalványokban, ártámogatott gyógyszerekben és fűtéstámogatásban részesülő kisnyugdíjasok továbbra is jogosultak ezekre a juttatásokra. Mint részletezték, a 90 százalékos gyógyszerár-támogatásra jogosító jövedelemhatárt 1830 lejről 2020 lejre emelték, így ebben a kedvezményben országosan 2,35 millió nyugdíjas fog részesülni. A jövedelemhatár megállapításakor nem veszik figyelembe a nyugdíjakon és szociális juttatásokon kívüli jövedelmeket. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hargita megyében az első félévben 30 530 kisnyugdíjas volt jogosult a gyógyszerek 90 százalékos ártámogatására, ők 206 100 esetben váltottak ki gyógyszert, és a kormány hétfői döntésének értelmében a továbbiakban sem szűkül a kedvezményezettek köre, pontos adatokkal viszont csak a későbbiekben fog tudni szolgálni – tájékoztatott Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár igaz­gatója.

Mint mondta, a gyógyszerekre adható támogatások mértékét öt nagy csoportba (A, B, C, D és E), ezeken belül pedig több alcsoportba sorolják, attól függően, hogy kinél milyen betegséget – krónikus, akut vagy gyógyíthatatlan – diagnosztizáltak, és hogy a kedvezményezettek nyugdíjas, kiskorú vagy dolgozó személyek kategóriákba tartoznak. – Az alacsony nyugdíjjal rendelkezőket a B csoportba sorolják. Hargita megyében az egészségbiztosító pénztár az idén eddig összesen közel 74 millió lejt fizetett ártámogatott gyógyszerekre, azaz átlagosan havi 12 milliót – mondta Duda Tihamér. Hozzátette: Hargita megyében az alacsony nyugdíjjal rendelkező személyek a kedvezményezettek 1,7 százalékát jelentik. Az egészségbiztosító pénztár legnagyobb összegeket továbbra is az országos programokban részt vevő daganatos és más gyógyíthatatlan betegségekben szenvedők után fizeti, ami az ártámogatott gyógyszerek 48 százalékát tette ki az év első félévében – magyarázta az igazgató. 

Duda Tihamér hangsúlyozta, a kisnyugdíjasok az ártámogatott gyógyszer igénylésekor a jövedelmet igazoló nyugdíjszelvényt is be kell mutassák, ugyanis a patikusnak másolatot kell készítenie róla, hogy utólag el tudja számolni az egészségbiztosító pénztárnál az ártámogatást. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!