A napfényhiány a magyarázat

Okkal érezhettük magunkat fáradtnak az elmúlt időszakban, hiszen hivatalosan is beköszöntött az őszi fáradtság időszaka, közölte érdeklődésünkre dr. Tamás Zsolt családorvos. A D-vitamin-utánpótlás mellett több egyszerű, de nehezen betartható szempontot kell figyelembe venni a közérzetünk javulása érdekében.

Fazakas Bea
A napfényhiány a magyarázat
Napi húsz perc séta is megoldás lehet a fáradtságra. Nem kell szenvedni Fotó: llusztráció: freepik

A napok rövidülésével negatív irányba változik meg az életstílusunk, a kevesebb napfény és a mozgás hiánya miatt gyakrabban érezhetjük magunkat fáradtnak, amely általános rossz közérzetet eredményezhet az őszi időszakban – tájékoztat dr. Tamás Zsolt családorvos. A jelenségről kiderült, hogy a Csíki-medence különösen érintett az általános rosszkedv kialakulásában, mivel itt szeptember beköszöntével csak ritkán látható a nap, lecsökken a természetes úton elérhető D-vitamin.

– Enyhe túlzással ebben a régióban szeptembertől májusig két alkalommal látjuk a napot. Tudni kell azt, hogy Csík-térségben krónikus D-vitamin-hiányban szenved mindenki, és ahogy elkezdjük felélni a D-vitamin-tartalékunkat, ajánlott a vitaminpótlás. Nem arra kell gondolni, hogy tucatjával markoljunk fel különböző vitaminokat, amelyek legtöbb esetben csak a gyümölcsfogyasztáshoz hasonló eredményeket produkálnak

– magyarázta dr. Tamás Zsolt. Kitért arra is, hogy a testmozgás is fontos tényező, amely paradox módon energiát ad a sportot végzőknek, sőt, még a hosszabb séta is segíti a fáradtságérzet enyhülését.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Elhangzott, hogy az őszi fáradtságot három egyszerűnek hangzó, de nehezen betartható szempont alapján lehet kiküszöbölni. Ilyen a rendszeres, nagyjából ugyanabban az időszakban történő alvás, a hálószoba kék fény nélkül tartása, de a rövidebb időablakban történő táplálkozás, és a sok zöldéget és gyümölcsöt tartalmazó étrend is javíthat a kedvünkön, amennyiben egy kis testmozgást is hajlandók vagyunk elvégezni.

– Általában az embereknek heti 150 perc mozgást javasolnak pluszban, ami napi húsz perc gyors sétát jelent. Amennyiben a két liter folyadékbevitelt is betartjuk, de a fáradtságérzet nem csökken, ajánlott orvoshoz fordulni, mert ebben az esetben szervi rendellenesség is állhat a rossz közérzés hátterében

– hívta fel a figyelmet a családorvos.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!