Változás és kompromisszum

Második alkalommal rendezték meg a Dream Road elnevezésű nemzetközi mélyszegénység-konferenciát. A rendezvény a Hargita megyei mélyszegénységben élő romák aktuális helyzetére világított rá az akadályok és erőforrások szemszögéből. A nemzetközileg elismert szakembereken kívül különleges kulturális programmal készültek a szervezők.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc

Dream Road néven kezdődött tegnap kétnapos konferencia és műhelymunka, amelynek a csíkszeredai megyeháza biztosított helyszínt. A tavalyihoz hasonlóan az idei rendezvénysorozat első napját színvonalas előadások, műhelymunkák és kulturális programok töltötték ki. A köszöntőbeszédek során Bíró Barna-Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a probléma megnevezése mellett kifejezte a sokszínűség gazdagságát és az embertársaink elfogadásának fontosságát. – Felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e a békés együttélés azokon a településeken, ahol a magyar vagy román közösségek mellett mélyszegénységben élő, nagy többségében romák lakta telep is van?

Lehetséges-e hidat építeni azon társadalmi árkok fölött, amelyek az elmúlt években csak mélyültek? A szegénység sehol sem vezet jóra, mivel ez könnyen a bűnözés melegágyává válik. Ha azt szeretnénk, hogy ez visszaszoruljon, megfelelő foglalkozást, bérezést kell biztosítani nekik is. Fontos, hogy megtaláljuk a roma közösségeken belül azokat a vezetőket, akikkel jól tudunk együtt dolgozni. A sokszínűség tesz minket gazdaggá, legyen türelmünk meghallgatni és elfogadni egymást – hangzott el. A plenáris ülés során elismert kutatók és szakemberek igyekeztek kutatások, jó példák és szakpolitikák mentén perspektívába helyezni az alábbi szociális témákat: lakhatás, roma emancipáció, együttélés, diszkrimináció.

Az esemény házigazdája, András Loránd, Hargita Megye Tanácsa mélyszegénység-munkacsoportjának koordinátora Álmok, utak, esélyek címmel tartott előadást. – A tavalyi konferencián több olyan témában igyekeztük megkeresni az utat, ami révén kontextusba helyezhettük a mélyszegénységet. Az idei ennek a folytatása, ahol már a gyakorlatot és a lehetőségeket vitatjuk meg. Ez a rendezvény a Hargita megyei romák kulturális és szociális előremenetelét támogató program. Pillanatnyilag 20 ezer roma él megyénkben, és több mint 80 szegregátumot tartunk számon. Az előadásom arra próbált összpontosítani, hogy megnézzük azokat az alapterületeket, ahol változásra van szükség. A változáshoz pedig kompromisszumokra mindkét fél részéről – foglalta össze előadását a koordinátor. Hozzátette: a Dream Road projekt az Interreg – Danube Trans­national Programme – finanszírozása révén jön létre, célja, hogy a roma közösségek körében pozitív előjelű változást generáljon. Az előadok és műhelymunkák mellett este a Jazzpar Trio & Luiza Zan ingyenes gypsy jazzkoncerttel bűvölte el a közönséget.

Adorján Zsófia



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!