Hirdetés

Tudatos döntéshozatalra bátorították a fiatalokat

Az átmenet az iskoláskorból a felnőttkorba és a munkaerőpiacon való elhelyezkedés nehéz folyamat, különösen azok számára, akik alternatív gondozásban nőnek fel – hangzott el a Csíksomlyói Szabadidő és Szakképző Központban szerdán megtartott, Fiatalok mozgásban című program zárókonferenciáján. Az eseményen részt vettek a program külföldi partnerei is.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tudatos döntéshozatalra bátorították a fiatalokat
Önállóságra próbálták nevelni az ifjakat Fotó: Kovács Anna

A Csíksomlyói Szabadidő és Szakképző Központban szerdán tartották meg a Youth Moving – Fiatalok mozgásban című program zárókonferenciáját, amelyen mintegy hetven személy vett részt. Jelen voltak a program külföldi partnerei, a horvátországi, olasz, portugál és cseh résztvevők, akik online kapcsolódtak a konferencia eseményeihez. A rendezvényen részt vettek a magyarországi Csányi Alapítványt képviselő szakemberek és fiatalok is, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szakemberei és kedvezményezettjei. Mint elhangzott:

a projekt célja az alternatív gondozásból származó fiatalok bevonása a társadalom demokratikus folyamataiba,

az ifjúsági dolgozók nemzetközi együttműködésének elősegítése és az intézmények ágazatközi párbeszédének segítése.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője kifejtette: az iskoláskorból való átmenet a felnőttkorba, illetve

a munkaerőpiacon való elhelyezkedés nagyon nehéz folyamat, amelynek rengeteg buktatója van, ezért a fiataloknak segítségre van szükségük.

Ezt a segítséget általában a családtól kapják meg, az állami gondozásban nevelkedő gyermekek, fiatalok esetében ezt a segítséget a nevelők és a nevelőszülők kell hogy megadják.

– Az önálló életre való nevelésnek rengeteg kérdésköre van, amelyeket mi a különböző projektjeink révén igyekeztünk megragadni. Ez a projekt is arról szól, hogy ti, fiatalok hogyan tudtok a társadalomnak tudatos vagy akár társadalomformáló tagjai lenni – mondta fiatal hallhatóságának az intézményvezető.

A rendezvény végén bemutatták a programban készített A fészek című kisfilmet is, amelyben három cseh fiatal számol be kemény élettapasztalatairól. Az ifjúsági programot 2021. november elején kezdték el, amely 2023. október 31-ig tart. Az Erasmus+ program által támogatott program költsége meghaladja a 181 ezer eurót, amelyből a vezérigazgatóság önrésze több mint 26 ezer euró.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!