Hirdetés

Testvérmegyei kapcsolat

A szlovákiai Nagyszombat megyei önkormányzat küldöttségét, Jozef Viskupič elnököt és Berényi József alelnököt fogadta szerdán hivatalában Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Testvérmegyei kapcsolat
Megbeszélés a megyeházán. Fejlesztési lehetőségek Fotó: László F. Csaba

A felvidéki megye önkormányzatának elöljárói Hargita Megye Tanácsának meghívására érkeztek Székelyföldre, hogy részt vegyenek a Tusnádfürdőn zajló Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – Tusványos – keretében szervezett Interetnikus kapcsolatok a Kárpát-medencében című panelbeszélgetésen.
Tegnap délelőtt a csíkszeredai megyeházán a három önkormányzati vezető között kötetlen szakmai beszélgetés zajlott, ami alapjául szolgál a jövendőbeli testvérmegyei együttműködésnek. Többek között szó esett a gazdasági, kulturális lehetőségekről. Jozef Viskupič köszönetet mondott a meghívásért, majd röviden ismertette a nyugat-szlovákiai kerület közigazgatási, gazdasági helyzetét.
A felvidéki és székelyföldi hasonlóságokat – szlovák–magyar, román–magyar együttélés – kiemelve, Borboly Csaba fontos pillanatnak nevezte, hogy hivatalos útra terelik a testvérmegyei kapcsolatok megvalósítását. A szándéknyilatkozatot az interetnikus kapcsolatokról szóló tusványosi panelbeszélgetés után írják alá. 
– Néhány olyan kiemelt területen igyekszünk majd együttműködni, ahol hasonlóak a kihívások, és kiemelt célunk, hogy uniós források lehívásában tudjunk együtt dolgozni – hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Berényi József lapunk kérdéseire válaszolva elmondta: anyagi és kulturális vonzata is van a kapcsolattartásnak.
– Vannak olyan uniós pályázati lehetőségek, amiket nemcsak a szomszédos régiók vehetnek igénybe, hanem az egymástól távolabb találhatók is. Ezeket a lehetőségeket pedig ki lehet használni további fejlesztésekre. Kulturális téren pedig az azonosságok mentén lehet megtalálni az együttműködésre az alkalmat – nemzetiségi iskolák, kulturális intézmények – számos lehetőség van a két megyében – mutatott rá Berényi.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!