Hirdetés

Testnevelőtanár-képző szak indul a Sapientián

Szeptembertől új szakkal bővül a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai kirendeltsége. A testnevelőtanár-képző célja a professzionális és amatőr sportmozgalmak fejlesztése, zömében gyakorlati oktatást kínál a a leendő diákoknak. Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: megnövekedett az igény a sporttudományi képzésekre, szakmai utánpótlásra van szükség, Hargita megyében ebben a tanévben is 83 testnevelő tanári állás maradt betöltetlenül.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Testnevelőtanár-képző szak indul a Sapientián
Bejelentés. Testnevelő tanárokat fognak képezni Csíkszeredában Fotó: Fazakas Bea

Sajtótájékoztatón ismertették a 2024–2025-ös tanévben induló testnevelőtanár-képző szakot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai kirendeltségén pénteken. Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora többek között elmondta: Csíkszeredában az alapképzések portfóliója 33 szakra bővült az újításnak köszönhetően. A mesterképzések száma a Kolozsváron induló geopolitika szakkal 13-ra bővül.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A rektor emlékeztetett: a Sapientia közel negyedszázados múltja során megőrizte és bővítette a magyar nyelvű képzési kínálatát, az erdélyi magyar fiatalok 20 százaléka Székelyföldön tanul tovább.

– Számunkra egy újabb kihívás a sporttudományi képzések elindítása. Csíkszeredából érkezett regionális igényre reagáltunk. Missziónknak tekintjük, hogy olyan sportképzés legyen a városban, amely az egyetem falain átlépve fejlődést hoz a térségünknek – indokolta az új testnevelőtanár-képző elindítását Tonk Márton.

Hiánypótló képzés
Elhangzott: megnövekedett az igény a sporttudományi képzésekre, szakmai utánpótlásra van szükség,

Hargita megyében ebben a tanévben is 83 testnevelő tanári állás maradt betöltetlenül.

Emiatt a tavaly Sepsiszentgyörgyön elindult sport és edző szak után a csíkszeredai testnevelőtanár-képzővel bővítik oktatási kínálatukat a következő tanévtől. A közös törzsön zajló oktatás nem egymástól függetlenül, hanem egymást erősítve működik majd.

Dr. Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja felszólalásában kiemelte, hogy a sport több egy szakmánál, mivel az egyéni személyiségfejlesztés mellett közösségformáló szerepe is van. Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója szerint megfelelő számú képzett szakemberre van szükség a sport területén, mivel múltja és jövője van a sportképzésnek Csíkszeredában.

A sajtótájékoztatóba dr. Radák Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektorhelyettese online kapcsolódott be. Rámutatott: az új szak segíti majd az embereket, hogy jobb teljesítményt érjenek el. Ugyanakkor rámutatott, hogy a példák, a hősök kinevelését is elősegíti a térségben.

Gyakorlati oktatás rendhagyó tananyaggal kiegészítve

A testnevelő képzés szakmai partnere a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, amely a doktori fokozat megszerzésében kínál lehetőséget a testnevelőtanár-képzőt sikeresen elvégzők számára. Dr. Miklóssy Ildikó, a Biomérnöki Tanszék vezetője ismertette a tantervet. Kiemelte:

hároméves nappali képzésről van szó, az oktatás 60 százaléka gyakorlati feladatok elsajátítására épül, de biokémia és táplálkozástudomány mellett a funkcionális edzéstervezés is része a tananyagnak.

A felvételihez érettségi átlag és mozgáskészséget felmérő próba szükséges, utóbbi kizáró jellegű. A testnevelőtanár-képző szakra 15 tandíjmentes és 10 költség-hozzájárulásos hely van. A diákok online iratkozhatnak be augusztus 28. – szeptember 4. között.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!