Hirdetés

Telt ház várta az első magyar űrhajóst

Hogy milyen a Földet az űrből megcsodálni, miből áll az űrutazásra való felkészülés, és milyen a gravitáció nélküli lét? Mindezekre a kérdésekre választ kaptunk péntek délután, amikor Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós Csíkszeredába látogatott. Személyes történetein keresztül betekintést nyerhettünk rendkívüli utazásába.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Telt ház várta az első magyar űrhajóst
Saját fotóival szemléltette rendkívüli utazását Farkas Bertalan Fotó: Veres Nándor

Péntek délután Csíkszeredában tartott előadást Farkas Bertalan vadászpilóta, űrkutató, űrhajós, aki első magyarként az Interkozmosz űrkutatási program keretében jutott a világűrbe. Az előadás A csillagok útján – csillagászati és űrkutatási találkozó elnevezésű rendezvény része volt.

Veres Nándor
Telt házas előadás. Egyetlen más magyar sem tud hasonló élményekről beszámolni

Az eseményt a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület és a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubja szervezte meg, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a Sapientia aulája helyett a Művészetek Házában tartották meg.

A terem zsúfolásig telt érdeklődőkkel, az első magyar űrhajós köszöntőbeszédét azzal kezdte: még soha nem járt Csíkszeredában, de fentről már volt lehetősége megcsodálni. Elmondta: történeteivel

célja, hogy közelebb hozza az embereket a repüléshez, a csillagászathoz és az űrkutatás érdekfeszítő világához.

Előadásában, többek között, arról beszélt, hogyan választották ki, hogy részt vegyen az űrprogramban, hogyan készült fel az űrutazásra. és milyen volt a világűrben eltöltött nyolc napja. Saját fényképekkel, videókkal és személyes történetekkel szemléltette, hogyan lett Farkas Bertalan képviseletében a magyar a hetedik nemzet, amely feljutott az űrbe. Az első magyar űrhajós arról is mesélt, hogyan fogadta a családja azt, hogy a Szovjetunió vezette Interkozmosz űrkutatási program keretében 1980 májusában űrrepülésen vehetett részt, milyen látvány fentről megcsodálni a Földet, és kiemelte: az a terve, hogy segítsen a második magyar űrhajós kiválasztásában és felkészítésében is.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!