Hirdetés

Összefogtak a székelyföldi és a magyarországi juh- és kecsketenyésztők

Pezsgő élettel telt meg szombaton a csíkdánfalvi Kubik-gödör, ahol a Felcsíki Gazdanap keretében gazdag szakmai és kulturális programokkal várták az érdeklődőket. Az esemény célja a helyi gazdálkodók, a székely hagyományok támogatása és erősítése, melynek szellemiségében a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége együttműködési megállapodást írt alá, amely új perspektívákat nyit a két szervezet közös munkájában.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 6 perc
Összefogtak a székelyföldi és a magyarországi juh- és kecsketenyésztők
Együttműködés. Megtölteni tartalommal a megállapodási dokumentumot Fotó: László Ferenc Csaba

A gazdanap egyik jelentős és kiemelkedő programja a délelőtti szakmai kerekasztal-beszélgetés volt, amelyen a juh- és kecsketenyésztés aktuális kérdéseiről folytattak eszmecserét a résztvevők. A nagy érdeklődésnek örvendő eseményen számos neves magyarországi és hazai szakember vázolta az ágazat jelenlegi állapotát, lehetőségeket. A szakmai kerekasztal-beszélgetés résztvevőit Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) elnöke, valamint a felcsíki község polgármestere, Böjte Csongor Ernő köszöntötte. Az elöljáró megjegyezte: a rendezvény ünnep a gazdák számára, amikor egyfajta számvetést is készítenek, ugyanakkor a gondokat is meg kell oldani, utalva a járványhelyzetre. „Az anyaországból hozott szakmai tudás sokat segíthet” – mutatott rá Böjte.

A növekvő piacot együtt kihasználni

A juhtenyésztés helyzete Európában és a világban címmel tartott szakmai előadást dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet (JKÁSZ) ügyvezető igazgatója, címzetes egyetemi tanár, aki ismertette, hogy a világon összesen 1,3 milliárd juhot tartanak, ebből Romániában 4-5 milliót, Magyarországon körülbelül 750 ezret, és a székelyföldi állomány is nagyjából ugyanannyi, mint az anyaországban. Elhangzott, hogy a piac növekszik, így egyre több bárányra van kereslet, főleg a feltörekvő országokban, például Afrikában, de Nyugat-Európában is – a muszlimok számának növekedésével – egyre nagyobb az igény. Ezért Magyarországnak és Székelyföldnek a juhtenyésztés területén nagyon sok közös ügye van, mert egy fejleszthető piacra termelünk mindannyian, együttműködve, szövetkezve, a székely gazdák előtt is megnyílhat ez a piac. A magyar bárány egy elég jó brand lett Európában, és jól fizetnek érte – hívta fel a figyelmet Mezőszentgyörgyi.

Összefogtak a székelyföldi és a magyarországi juh- és kecsketenyésztők

A szakmai program keretében többek között felszólalt Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, aki megjegyezte, juhot tartani elkötelezettség, a fizikai munka és maga a munka szeretete nélkül nem lehet paraszti világban élni, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az együttműködési szerződést nemcsak aláírják, hanem megtöltik tartalommal is, hogy mindkét fél számára hasznos legyen.
A szakmai megbeszéléseket követően végül aláírták a már említett együttműködési szerződést. A dokumentumot Becze István, az SZGE elnöke, valamint dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a JKÁSZ ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével.

Összefogtak a székelyföldi és a magyarországi juh- és kecsketenyésztők

Célt adni az együttműködésnek

Becze István érdeklődésünkre az együttműködési megállapodás jelentőségéről elmondta: a közös együttműködés mindkét fél számára előnyös tud lenni, mivel az itteni juhászok eléggé ki vannak szolgáltatva a kupeceknek és mindenféle kereskedőknek. A magyarországi szervezetnek nemhogy értékesítési gondja nincsen, de még többet is el tudnának adni, ezért ezekre a piacokra a székelyföldi juhtenyésztő gazdák is rá tudnának termelni. Ebben a falugazdász-hálózat is nagy segítséget tud nyújtani. Fontos, hogy célt adjunk az együttműködésnek, és a juhászok is érezzék, hogy van jövő.  

A gazdanappal kapcsolatban Becze megjegyezte: „Fontos, hogy legyen egy találkozási hely, ahol beszélhetünk a problémákról, a járványról, megoldásokról, hogy segíteni tudjunk, a bajban nem elbújni kell, hanem megmutatni a gazdáknak, hogy mellettük állunk.”

Összefogtak a székelyföldi és a magyarországi juh- és kecsketenyésztők

A szakmaiság mellett tartalmas programok

A rendezvény színes programkínálata kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínált szórakozási lehetőségeket. A látogatók traktoros felvonulást, látványos rönkhúzó versenyt, valamint lovak és pásztorkutyák bemutatóját tekinthették meg, egyéb állatot a kiskérődzőket sújtó pestisjárvány miatt nem lehetett a gazdanapra behozni.
A gyermekek számára a Zöld SzékelyFöld Egyesület foglalkozásokat szervezett, amelyek során a természetvédelem és a fenntarthatóság került középpontba. Emellett légvár, óriás társasjáték, valamint a Székelyföldi Legendárium és a székely gőzös is várta a legfiatalabbakat.

Összefogtak a székelyföldi és a magyarországi juh- és kecsketenyésztők

A nap egyik különlegessége a Tercsi Húsfeldolgozó bemutatója és kóstolója volt, melynek célja a minőségi marhahúsfogyasztás népszerűsítése. A Branch BárBQ étterem szakácsai három különleges fogást készítettek a rendezvényre: angus marhaburgert cheddar sajttal és hagymalekvárral, barbecue marhaszegyet grillezett zöldségekkel és eszpresszós barbecue-szósszal, valamint hagymás marharostélyost krémes puliszkával és vörösboros barna szósszal.

Összefogtak a székelyföldi és a magyarországi juh- és kecsketenyésztők

A rendezvény színpadán a közönség megtekinthette a felcsíki néptáncegyüttesek műsorát, a csíkdánfalvi ifjúsági fúvószenekar és a Kedves zenekar előadást, valamint késő délután a Majd kiderül együttes koncertjére szórakozhattak a vendégek.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!