Kevesebbet termelt a hazai ipar, mint tavaly ilyenkor

Idén január és augusztus között a nyers adatok szerint 2 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,4 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2023 azonos időszakához képest – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Kevesebbet termelt a hazai ipar, mint tavaly ilyenkor
Illusztráció Fotó: Pixabay

A vizsgált időszakban a nyers adatok szerint a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 5,5 százalékkal, a feldolgozóipar 1,6 százalékkal, a kitermelőipar pedig 0,6 százalékkal esett vissza. A szezonálisan és munkanapokkal kiigazított adatok alapján a január és augusztus közötti időszakban az előző év első nyolc hónapjához képest a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 5,9 százalékkal, a feldolgozóipar 1 százalékkal, a kitermelőipar 0,5 százalékkal csökkent.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Júliushoz képest augusztusban a nyers adatok szerint 12,8 százalékkal csökkent az ipari termelés, miután a feldolgozóipar 14,3 százalékkal, a villamosenergia-termelés, hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 7,8 százalékkal, a kitermelőipar 1,2 százalékkal kevesebbet termelt. A szezonális és naptárhatásokkal kiigazított adatok szerint 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés 2024 augusztusában júliushoz mérten a feldolgozóipar 1,7 százalékos növekedésének köszönhetően. Ezzel szemben a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás teljesítménye 4,5 százalékkal, a kitermelőiparé pedig 1,2 százalékkal mérséklődött. Tavaly augusztushoz viszonyítva az idei nyolcadik hónapban a nyers adatok szerint 4,3 százalékkal, a kiigazított adatok szerint 2 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!