Hirdetés

Románia a bruttó hazai termékének 1,2 százalékát költötte környezetvédelemre tavaly

Románia 19,8 milliárd lejt, bruttó hazai termékének (GDP) 1,2 százalékát költötte környezetvédelemre tavaly – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Románia a bruttó hazai termékének 1,2 százalékát költötte környezetvédelemre tavaly
Illusztráció Fotó: Országos Környezetvédelmi Ügynökség / FB

A hivatalos adatok szerint 2023-ban Romániában a környezetvédelmi kiadások legnagyobb részét, 70,3 százalékát a szakosodott termelők hulladékgazdálkodására fordították, a legnagyobb beruházásokat pedig a nem szakosodott termelők szennyvízkezelése terén valósították meg (az összes szennyvízkezelési beruházás 53,1 százalékát).


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Országos szinten a környezetvédelmi kiadások 31,1 százalékát a beruházások tették ki. Ezen belül a legtöbb beruházást a nem szakosodott termelők hajtották végre (a beruházások 41,9 százalékát), ezt követték a közigazgatás egységek beruházásai (40,4 százalék) és a szakosodott termelők beruházásai (17,7 százalék). A nem szakosodott termelők a legmagasabb arányú környezetvédelmi kiadásokat az áram-, hő-, gáz- és melegvíz-termelés, illetve -ellátás (27,4 százalék), a vízgyűjtés, -kezelés és -elosztás (22,4 százalék) és a feldolgozóipar (20,8 százalék) ágazatában regisztrálták. Szennyvízkezelési beruházásokra 2,96 milliárd lejt fordítottak, hulladékkezelési beruházásokra pedig 1,94 milliárd lejt. A hulladékkezelés terén jegyezték a legmagasabb környezetvédelmi kiadásokat (12,21 milliárd lejt), ezt követik a szennyvízkezelés kiadásai (4,23 milliárd lej) – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!