Az APIA hamarosan utalja az előleget

Jövő héten kezdi folyósítani a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) a támogatások előlegét, és a korábbi évekkel ellentétben ezt az összeget idén azok a gazdák is időben megkapják, akiknek a területeit ellenőrzés alá vonták, közölte Haschi András, az APIA vezetője. A megyében kevesen veszítik el a mezőgazdasági támogatást vagy annak egy részét, a terepellenőrzéseken ugyanis nem láttak kirívó problémákat.

Péter Ágnes
Az APIA hamarosan utalja az előleget
Rendezett, tiszta területek vannak a megyében. Jár a támogatás Fotó: Hodgyai István

Október 15-től kezdi folyósítani a mezőgazdasági támogatások előlegét a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, és mivel a határidőnél jóval korábban végeztek a terepellenőrzéssel, idén azok a gazdák is időben megkapják az előleget, akiknek ellenőrizték a területeit – tudtuk meg Haschi Andrástól, az APIA vezetőjétől. A korábbi években ugyanis azok a gazdák, akik benne voltak az ellenőrzési szelvényben, gyakran csak decemberben, az elszámolási összeggel együtt kapták meg az előleget, amely 70 százalékát jelenti az alaptámogatásnak, és 85 százalékát az agrár-környezetgazdálkodási támogatásoknak. A végleges kifizetést az APIA december elsejétől kezdi, így karácsonyig minden gazda megkaphatja a teljes támogatási összeget.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Jóval a határidő előtt

Az ügynökség vezetője azt is elmondta, hogy már szep­temberben befejezték a terepellenőrzéseket, míg a hivatalos program szerint a határidő ma jár le. 

– Ilyen kevés ellenőriznivalónk soha nem volt, mint az idén, ezért mi már három hete befejeztük a terepellenőrzést. Ez mindenhol így van, nemcsak nálunk, a pontos okát még nem tudjuk

– tette hozzá a vezető. 
Hargita megyében 205 gazda mintegy 5000 parcelláját kellett ellenőrizniük, jelenleg még zajlik a terepellenőrzések eredményeinek feldolgozása és bevezetése a számítógépes rendszerbe.

Nincs kirívó probléma

A terepellenőrzéseken az ügynökség munkatársai leggyakrabban azzal a hibával szembesülnek, hogy a dokumentációban nem a megfelelő helyre van berajzolva a parcella, ami Haschi András szerint bocsánatos bűn.

– Nem az a gond, hogy elhanyagoltak, megműveletlenek a területek, hanem az, hogy nem a bal oldali parcellát, hanem a jobb oldalit rajzolták be. Ez előfordul, még akkor is, ha segítséggel töltik ki a támogatásigénylést a gazdák, de ez nem probléma, ha látjuk, hogy a terület, amely valóban az övé, meg van művelve

– részletezte Haschi András.
Ugyanakkor néhány területen az avar, a száraz növényzet és a növényi maradványok égetésére utaló nyomokat találtak. Haschi András figyelmeztetett: a gazdák emiatt részben vagy akár teljesen is elveszíthetik a mezőgazdasági támogatást. Viszont a terepellenőrzéseken szerzett tapasztalatokat összegezve kijelentette: a gazdálkodást illetően Hargita megye rendezett, a területek tiszták és nincsenek kirívó problémák, ezért kevesen veszítik el a támogatást vagy annak egy részét.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!