Videó - Monodráma a Csíki Játékszín színpadán: itt az ideje provokálni a nézőket

HN-információ

Monodrámát mutat be a Csíki Játékszín. Az önkormányzati színház Agamemnon című legújabb darabját a kolumbiai származású Alejandro Duran rendezte. Az előadás a fogyasztói táradalom kritikája, és nem engedi meg a nézőnek, hogy kényelmesen hátradőljön a székben, miközben figyeli a cselekményt. Az új produkciónak két változatát is bemutatják, az egyikben Fekete Bernadetta színművész játszik, míg a másikban Puskás László lesz a színpadon – erről számoltak be hétfő sajtótájékoztatón az alkotók.

Tavaly a Csíkszeredában megrendezett (Unscene) színházfesztivál egyik meghívottja volt Alejandro Duran rendező, aki akkor végzős hallgató volt a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői mesterképzésén. A csapata által bemutatott előadás a híres spanyol forgatókönyvíró és rendező, Rodrigo García Agamemnon című monodrámája volt. Veress Albert színházigazgató elmondása szerint akkor annyira megfogta őket az előadás, hogy felkérték Alejandro Durant, hogy rendezze meg Csíki Játékszínnél is a monodrámát, ráadásul két változatban, egy férfi és egy női színésszel. Azért van két változata ugyanannak a darabnak, mert így azt is látni lehet, hogy néz ki a darab női szereplő előadásában, hiszen a szöveget eredetileg férfi szereplőre írták. Ugyanakkor a színház vezetősége szerette volna, ha minél többen együtt tudnak dolgozni Alejandróval, mert a színházról való gondolkodásmódja eltér az ittenitől.

Felkiáltójelek a csíki közönségnek

Mint Veress Albert részletezte, a fogyasztói társadalmat kritizáló mű azért ragadta meg a figyelmüket, mert Csíkszeredában még van olyan közösség, amely igyekszik megtartani önazonosságát, hagyományait és múltját, de már benne van a kapitalista társadalom csapdájában.

Kritikus időszakban vagyunk, és ez az előadás nagy felkiáltójeleket állít elénk. Lehet, hogy például Bukarestben már átbillent a mérleg nyelve, de nálunk van még egyfajta küzdés a helyi közösség értékeinek a megtartásáért – mondta a színházigazgató.

Alejandro Duran elmondta, azért jött Bogotából Bukarestbe, mert Kolumbiában nagyon sokba kerül a mesterképzés, Romániában viszont ösztöndíjasként tudott tanulni. Rámutatott arra is, hogy azért választotta ezt a darabot, mert aktuális, hiszen a kapitalista társadalmi berendezkedést kritizálja, és azért is, mert olyan darab ez, amelyben a néző is aktív része az előadásnak. Úgy véli, hogy a színháznak lépést kell tartania a változásokkal, új formát és új eszközöket kell keresnie, másképp csak ismétlés lenne. Nagyszínpadi stúdióelőadásról van szó, így a közönség is a színpadon van, nem választották el a játékteret a nézőtértől. A rendező szereplőválogatáson választotta ki Fekete Bernadettát és Puskás László színművészeket.

Bárki lehet Agamemnon

Puskás László színművész hangsúlyozta: az előadásban provokálják a nézőt, de nem hibáztatják. Mint mondta, egy olyan embernek a vívódásairól szól a darab, aki bárki lehetne, a problémái tulajdonképpen egyetemesek. Fekete Bernadetta színész szerint a nézők partnerek az előadásban, és ők is befolyásolni fogják az előadást azzal, ahogyan viselkednek.

Alejandro Duran egyébként a spanyol művet román nyelven rendezi, de az előadás nyelve magyar. Mint mondta, nagy kihívás ez, de nem csak a nyelvvel kommunikálnak a színészek, hanem a hanghordozással, gesztusokkal, mozgással. Így, hogy nem érti a magyar beszédet, jobban tud figyelni a non-verbális kommunikációra, és úgy véli, hogy ez jó tapasztalat számára.

Április 1-jén Fekete Bernadetta előadásában tekinthető meg az Agamemnon, április 3-án pedig Puskás László szerepel. Mivel nagyszínpadi stúdióelőadásról van szó, egy előadáson csak 45 néző vehet részt. A darabot 14 éven felülieknek ajánlják.

Péter Ágnes



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!