Hirdetés

Lehullottak a csíkszeredai események óriásplakátjai, helyüket egy tiltakozó molinó vette át

Csíkszereda önkormányzata tiltakozását fejezi ki a kormány költségcsökkentést szolgáló rendelettervezete ellen. Kedd délután lehullottak a rangos eseményeket hirdető óriásplakátok a Művészetek Háza homlokzatáról, helyüket egy tiltakozó molinó vette át.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Lehullottak a csíkszeredai események óriásplakátjai, helyüket egy tiltakozó molinó vette át
Sógor Enikő: a tét az identitásunk megőrzése, a közösségünk megerősítése Fotó: László F. Csaba

Kedd délután a csíkszeredai Szabadság téren tiltakozó esemény zajlott, ahol Sógor Enikő alpolgármester egyet nem értésüknek adott hangot a kormány költségcsökkentést szolgáló, „átgondolatlan” rendelettervezete ellen. Mint mondta: a mai napon átiratot küldtek Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, Marcel Boloş pénzügyminiszternek és Petres Sándornak, Hargita megye prefektusának. A levélben felhívták a címzettek figyelmét arra, hogy a közigazgatási reformként bemutatott kormányrendelet-tervezet Csíkszereda esetében felbecsülhetetlen károkat okozna az intézményrendszerben. 

László F. Csaba

– Ez a rendelet ellehetetlenítené azoknak a rendezvényeknek, eseményeknek a szervezését és támogatását, amelyek a várost pezsgővé, vonzóvá, identitásában erőssé teszik.

Nagyon fontos felismernie a kormánynak, hogy a megyeszékhelyünkön a Csíki Székely Múzeum, a Csíki Játékszín és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint a Városi Sportklub működése is megszűnik, ha elfogadják az önkormányzatok költségvetési döntéseit korlátozó rendeletet.

Számunkra a tét most nem az önkormányzatok karcsúsítása, hanem az identitásunk megőrzése, a közösségünk megerősítése, a fiataljaink itthon tartása, illetve hazavonzása

– emelte ki Sógor Enikő.

László F. Csaba

Az alpolgármester szavait követően lehullottak az óriásplakátok a Művészetek Háza homlokzatáról, melyek a Csíkszeredában eddig szervezett nagyszabású eseményeket hirdették, helyüket egy tiltakozó molinó vette át, melyen „A kormány bezárja” felirat szerepel.

László F. Csaba

Sógor Enikő kifejtette: a rendeletnek katasztrofális következményei lehetnek, a város három erős kulturális intézményének és egy sporttevékenységeket biztosító önkormányzati klubnak a működése válik lehetetlenné. Az ötvenfősnél kisebb személyzetű intézményeket össze kell vonni vagy meg kell szüntetni, de például a múzeumot és a néptáncegyüttest szakmailag és jogilag is képtelenség lenne egybeolvasztani és együttműködésre kényszeríteni.

László F. Csaba

– Főleg a múzeumra nézve lenne ez nagyon veszélyes, ugyanis az összevonást követően az elveszítené jogi státusát, és minden olyan tevékenységet, ami ehhez a szakmai körhöz tartozik, be kellene szüntetnie.

Ez azt is jelenti, hogy nemcsak kiállításokat nem szervezhet, de az összes hagyatékot és műtárgyat át kellene adnia egy szakmailag, jogilag megfelelő besorolású intézménynek, mert csak az tárolhat ilyesmit – fejtette ki a megyeszékhely alpolgármestere.

Hozzátette: ha a sürgősségi kormányrendelet ebben a formában életbe lép, az ellehetetleníti a kulturális és sportélet szervezését saját költségvetésből. Ha az intézményeket sikerül is megmenteni, összevonással, vagy bármilyen más módon, a tervezet szerinti 7,5 százalék, melyet a város az összköltségvetéséből a kulturális intézményeire fordíthat, még az épületek puszta fenntartására sem lesz elég.

Aki számára fontos kulturális és sportintézményeink megmaradása, itt aláírhatja az erre vonatkozó petíciót online.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!