Hirdetés

Fodor Zoltán: innovatív és zöld megyét építünk

Fodor Zoltán az utóbbi két választási ciklusban tevékenykedett a megyei önkormányzat testületében, és kiemelten részt vett az Innovatív, illetve a Zöld megyét építünk programban. Az eddigi eredményekről és a jövőbeni tervekről kérdeztük.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
Fodor Zoltán: innovatív és zöld megyét építünk
Fotó: Bíró István

– Megyei tanácsosként második mandátumának végéhez érkezik. Milyen motivációkkal indult ezért a tisztségért?

– Nyolc év csíkszent­mi­hályi helyi tanácsosi mandátum és húsz év civil szervezeti vezetői és közösségszervezői tapasztalat után 2016-ban indultam először megyei tanácsosnak. Az első mandátumban csak a ciklus utolsó öt hónapjában lehettem a megyei önkormányzat képviselője. Ez az időszak nem volt elég hatékony, mert a világjárvány kellős közepén az önkormányzati választási kampány hajrájában kevésbé tudtam betekinteni a megyei tanács munkájába. A 2020–2024-es választási ciklusban szintén pótlistás voltam, de fél év után bekerültem a megyei tanácsba, 2021. május 26-án tettem le az esküt szülőfalumban, Csíkvacsárcsiban.

– Milyen feladatai vannak a megyei önkormányzati testületben?

– A megyei tanácsban a jogi bizottság titkára vagyok. Feladataim közé tartozik a jelenlét vezetése, a bizottsági jegyzőkönyvek megírása, illetve a Szent Anna Speciális Iskola vezetőtanácsának tagja is vagyok. 2020-ban a megyei tanács „Hit, munka, bizalom” mottójával, tizenhárom jól meghatározott prioritás szerint terveztük meg a programunkat. Személy szerint két nagy projektben voltam, vagyok érintett: Zöld, valamint Innovatív megyét építünk. Azért is választottam ezeket, mert közel húsz éve ipari informatikával dolgozom, és öt éve a Vacsárcsi Közbirtokosság alelnöke vagyok.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Miről szólnak ezek a projektek, és mit sikerült megvalósítani belőlük?

– A Zöld megyét építünk projektben a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer Központ üzemeltetésére vonatkozó szerződést a közelmúltban sikerült aláírni. A nyertes szolgáltatónak négy hónapos felkészülési időszak áll rendelkezésre, utána kezdődhet a lerakó működtetése. Ugyancsak rendkívül fontos a megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete által működtetett Kiskertész és Kiserdész program is. A Kiskertész program résztvevőinek száma a kezdetekhez képest idénre megháromszorozódott, így évről évre több mint háromezer diák ültet kiskertjében vagy az iskola udvarán vetőmagokat, a kis erdészek pedig csemeték ültetésével teszik zöldebbé megyénket. 2022 márciusában kezdeményeztük az Életet jelentő fák Hargita megyében programot, amelynek célja ötvenezer fenyő- és gyümölcsfacsemete ültetése a megyében. Hargita Megye Tanácsa partnerei közreműködésével eddig huszonötezer facsemetét ültetett el. A további huszonötezer fenyő- és gyümölcsfacsemete ültetéséhez várjuk a megye lakosainak, civil szervezeteinek csatlakozását. Mindezek mellett hulladékmentes életmódra is ösztönözzük a megye lakosságát. Intézményi szinten is változtatásokat vezettünk be ennek érdekében, kizárjuk az eldobható csomagolású termékek használatát. A digitalizálás által pedig a papírfelhasználást is a minimálisra csökkentettük.

– Az innovatív megyét építünk programban milyen előrelépések történtek?

– A 21. század és a globális változások egyre inkább kiszorítják az analóg rendszereket, és ezzel a változással nekünk is lépést kell tartani. Éppen ezért az elmúlt időszakban kiemelten figyeltünk arra, hogy különböző források felhasználásával teret nyerjen a közigazgatás digitalizálása, és az intézmények közötti együttműködés is ilyen irányba haladjon. Az új rendszerek használata problémát jelenthet annak a korosztálynak, amely nem ilyen közegben szocializálódik, de a rendszernek mégis számos előnye van, amely napjainkban mellőzhetetlen. A megyei tanács tekintetében a stratégiai tervezés és teljesítménymenedzsment terén történtek újítások, bevezettük az elektronikus aláírást, dolgozunk az online szolgáltatási rendszer bevezetésén is, élőben közvetítjük a tanácsüléseket, létrehoztuk a digitalizálási és közigazgatási egyszerűsítő irodát. Támogatjuk a kutatásokat, a bürokrácia csökkentését és az intézményekkel, ágazati klaszterekkel való együttműködést. A továbbiakban is ilyen irányelvek alapján megyünk előre.

– A 2024–2028-as mandátumban is szeretne a megyei önkormányzat képviselője lenni.

– Igen, az eddigiekben meg­ta­pasztalhattam a jó együtt­működést a kollégákkal, a közös és gyors dön­tés­ké­pe­ssé­get. Meglátásom szerint egy település fejlődésében fontos szerepe van a helyi önkormányzat és a civil szervezetek mellett a megyei tanácsnak, illetve a közbirtokosságoknak. Úgy látom, közös erővel tudunk fejlesztéseket elindítani. A következő mandátumban is szeretnék a megyei önkormányzat képviselője lenni, benyújtottam a jelentkezésemet, és az említett tevékenységek, a zöld megye és az innovatív megye programon belül is szeretném folytatni a munkát.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!