Hirdetés

Fertőtlenít, tölt, dugaszol és címkéz a modern berendezés

Óránként akár ezer üveg mézet is képes csomagolni a csíkpálfalvi Mézözön modern töltőberendezése, amelyet Lajos Ferenc bioméhész gazdaságában helyeztek üzembe. Szerdán Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke kíséretében bepillantást nyerhettünk a korszerű kisüzem működésébe.

Létai Tibor

A jelenlévőknek Miklós Szende, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének pályázati tanácsadója ismertette a projektet, amelyet az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében, vissza nem térítendő európai forrásokból finanszíroztak. Megtudtuk, hogy a projekt teljes támogatható értéke 232.346 euró, amiből a reális önrész 40 756 euró. A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének segítségével megnyert sikeres pályázatnak köszönhetően több gépet, eszközt tudtak beszerezni: egy elektromos raklapemelőt, utánfutót, érlelő-, krémméz-homogenizáló, melegítőberendezést, valamint egy fertőtlenítő-, töltő-, dugaszoló-, címkézőgépet. Az utóbbi működését be is mutatták, így látni lehetett, miként kerül a méz az üvegbe, ami a dugaszolást és címkézést követően készen áll az eladásra. A gépezet kezelése egyszerű, mondhatni, egy-két gombnyomással minden vezérelhető. A legfontosabb, hogy precíz és rendkívül higiénikus, valamint akár öt ember munkáját is kiváltja – jegyezte meg Lajos Ferenc bioméhész.
 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Fertőtlenít, tölt, dugaszol és címkéz a modern berendezés

A pályázatban részt vevő partnerek, méhészek: Lajos Ferenc, Bara Csilla Mária, Zöldi István, Lázár Tibor, Bio Méz Egyesület, Csíkszéki Mézlovagrend Egyesület. A projektnek köszönhetően lehetőség nyílik a helyi méz támogatására, a prémium minőségű helyi termékeknek a lehető legrövidebb úton való eljuttatására a helyi fogyasztókhoz. Mindezzel a rövid ellátási lánc fontosságát helyezik középpontba, így közvetlen kapcsolatot teremtenek a termelő és a fogyasztó között, csökkentve vagy teljesen kiiktatva a közvetítőket. Ugyanakkor a nyersanyag helyi feldolgozása segíti a profit helyben maradását, ami a térség fellendüléséhez járul hozzá.

Fertőtlenít, tölt, dugaszol és címkéz a modern berendezés
Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke hangsúlyozta:

– Egy jó lehetőség kihasználásával sikerült több pályázatot megnyerni, ami a rövid ellátási láncok létrehozását célozza termelő és fogyasztó között. Egy ilyen sikeres pályázat a csíkpálfalvi Mézözön is, mely által Lajos Ferenc méhészetében egy automata csomagolóállomást sikerült létrehozni partnerségben több termelővel és egyesülettel. A méztöltő berendezés nagy segítség a méhészeknek, hisz óránként akár ezer üveget is csomagolni képes. Fontos, hogy a székelyföldiek bízzanak a helyi méhészekben, mert a méz egy különleges beltartalmi értékű termék, főleg a mi havasi mézünk, ezért cukor helyett is inkább mézet fogyasszunk, mert nemcsak egészségesebb, hanem számos család megélhetése is biztosított ezáltal. Székelyföldön több mint ezer család foglalkozik méhszettel, és a bizonytalan eredetű külföldi mézek helyett nekünk a székelyföldi méz a legegészségesebb.

Becze István felhívta a figyelmet, hogy az idén Csíkszeredában szervezik meg a Nektária Székelyföldi Mézversenyt, ahol a legjobb mézeket értékelik.

Fertőtlenít, tölt, dugaszol és címkéz a modern berendezésFertőtlenít, tölt, dugaszol és címkéz a modern berendezés

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!