Diákok az építkezésen

Az estrich-betonozást próbálhatták ki Csíkpálfalván a csíkszeredai Kós Károly Szak­középiskola diákjai teg­nap. A kezdeményezés célja, hogy a leendő szakmunkások már a képzés során használható, gyakorlati tudást szerezzenek, ebben segítenek a környék építőanyag-gyártói és -forgalmazói.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Diákok az építkezésen
Betonozás új anyagokkal. Szaktudásfejlesztés Fotó: Vlaicu Lajos

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjai első kézből ismerkedhettek meg egyes, az építőiparban használt új technológiákkal és azok kivitelezésével. A csíkpálfalvi építkezésen a diákok és oktatójuk mellett a termék gyártója és a forgalmazó cég képviselői is jelen voltak. A diákok kedden élesben is kipróbálhatták az estrich-betonozás mozzanatait.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Szígyártó Mihály, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola gyakorlati oktatója szerint adiákjai számára ez olyan lehetőség, amely a középiskola költségvetésébe egyébként nem férne bele. Ezért összefogtak az építőipari gyártókkal, a kereskedelmi résztvevőkkel, a háztulajdonosokkal, hogy a diákok gyakorlatban is elsajátíthassák az építőanyag szakszerű felhasználását.

– Az építőipar folyamatosan fejlődik, és újabb technológiák állnak rendelkezésre, amelyek gyakorlati ismerete nagyon fontos. A szakmunkásképzők lépést kell tartsanak a technológiai fejlődéssel

– fogalmazott az oktató.

Diákok az építkezésen


Koszta Rab Zoltán, a Cemix építőanyag területi képviselője megjegyezte: a pálfalvi munkaponton használt estrich-beton előnye, hogy jó hőleadó tulajdonsággal rendelkezik, így  a padlófűtéssel fűtött házakhoz ideális. Emellett gyorsabban lehet vele dolgozni, homogénebb anyagot készíthetnek és kevesebb munkaerőt igényel.

– Az építőiparban is egyre hangsúlyosabb az energiahatékonyság és a környezettudatosság. Nemcsak a kész házaknál szempont, hanem végig a kivitelezésük alatt is

– tette hozzá a területi képviselő.
Gál Sándor, az épülő ház tulajdonosa örült a lehetőségnek, az anyaggal és a kivitelezéssel is elégedett, illetve mérnökként és pedagógusként is fontosnak tartja, hogy a fiataloknak gyakorlati felületet biztosítsanak a szakma elsajátításához.

Diákok az építkezésen
Sándor Botond, a Sazy Kft. technikai menedzsere szívesen fogadta az iskola felkérését, hogy a fiataloknak lehetőséget biztosítsanak a terepen, és közvetlenül a gyártókkal, illetve az építőanyagokat forgalmazó céggel „első kézből” ismerkedhessenek meg.

– Gyakran felmerül az építőanyag-forgalmazó cégeknél a kérdés, hogy hogyan tovább, szakoktatás? Hiszen Székelyföldön is hiány van jó szakemberekből. Ebből a kezdeményezésből mindannyian profitálhatunk, és végső soron az építőipari munkáshiányáért kicsit mindannyian felelősek vagyunk. Ezért is szeretnénk konkrét lépésekkel támogatni az iskolát és a jövő szakembereit

– mondta a cég technikai menedzsere. Kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy a szakiskolások minél előbb alaposan megismerkedjenek az építőiparban használt új és modern technológiákkal és azok felhasználásával.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!