Hirdetés

Csíkvacsárcsi íze

KarpatenFruct, Csík­va­csár­csi Íze lesz a neve annak a rövid ellátási láncnak, mely helyi alapanyagból készít gyümölcsleveket és aszalt gyümölcsöket. A gyü­mölcs­fel­dolgozó által tá­mo­gatják a kiváló minőségű gyümölcs- és zöld­ség­ké­szít­mények iránti tudatos érdeklődést.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc

Gyümölcslevek és aszalt gyümölcsök előállításába kezdenek a jövő évtől a Csík­va­csár­csi Közbirtokosság és a Vacsárcsi Mezőgazdasági Szövetkezet tagjai. A nyertes pályázatot, a rövid ellátási láncok fontosságát és a pályázat keretében megvalósuló beruházásokat egy szövetkezeti eseményen ismertették Csíkvacsárcsiban tegnap délelőtt. Jelen volt Szőcs László, a Csíkvacsárcsi Közbirtokosság és a Vacsárcsi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, Fodor Zoltán, a közbirtokosság alelnöke és Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) ügyvezető elnöke is.
 

László F. Csaba
Szőcs László köszöntőbeszédében elmondta: a nyertes pályázattal céljuk, hogy elősegítsék a helyi piaci szereplők közötti együttműködést a termékek rövid ellátási láncokon keresztül történő értékesítése céljából. A rövid ellátási lánc (REL) a termelő és a vásárló közötti lehető legrövidebb útvonalat jelenti, amin keresztül a termék eljut a vásárlókhoz. A REL így közvetlen kapcsolatot teremt a termelő és a fogyasztó között, csökkentve vagy teljesen kiiktatva a közvetítőket. Kiemelte: már hét éve állítanak elő gyümölcsleveket saját maguknak és a faluközösség tagjainak, eddig a lakók bevitték a közbirtokosság székhelyére saját gyümölcseiket, zöldségeiket, és préselés után az abból készült levet vihették haza.
 

László F. Csaba
Már hét éve állítanak elő gyümölcsleveket a faluközösség tagjainak

Becze István, az SZGE ügyvezető elnöke hangsúlyozta: fontos azzal foglalkozniuk, hogy hogyan tudnak segíteni a kistermelőknek, a családi gazdaságoknak, hogy ők is tudjanak pályázni és olyan technológiákat beszerezni, amellyel nagyot tudnak lépni. A különböző gépek, traktorok, munkaeszközök ára annyira megemelkedett, hogy saját erőből szinte lehetetlen ezeket megvásárolni, így a segítségnyújtás az ő felelősségük.

László F. Csaba
A nyertes pályázatot és a beruházásokat egy szövetkezeti eseményen ismertették.

Az eseményen bemutatták a projekt keretében tervezett arculatot is, az új termékek KarpatenFruct, Csík­va­csárcsi Íze névvel ellátott rövid ellátási láncon keresztül lesznek forgalmazva. A feldolgozóban használt gyümölcsöket tíz partnertől vásárolja majd a szövetkezet, ezek egyesületek és helyi, környékbeli termelők.

A projektet az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében vissza nem térítendő európai forrásokból finanszírozzák. A Nemzeti Vidékfejlesztési Programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumon (MADR) belül a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) hajtja végre. A PNDR-t az Európai Unió és a román kormány finanszírozza az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapon (FEADR) keresztül. A projekt teljes értéke 140 882 euró, a pályázat keretében beszereznek egy teljes gyümölcsfeldolgozó gépsort, mosó-, aprító-, aszaló-, magozógépet, és sok más egyebet, melyek az üzem működéséhez szükségesek.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!