„A jövő aligha lesz egységes”

A Megyeháza Galériában megnyitották a Jövőkép címet viselő XII. Hargita Szalont csütörtök délután, amely Székedi Ferenc műkritikus szerint a maga ötletességével, sokoldalúságával nevet és rangot vívott ki magának a képzőművészeti életben. A tárlat október 1-ig látogatható.

Kovács Andrea
„A jövő aligha lesz egységes”
Fotó: László F. Csaba

Negyvenkét művész közel hatvan alkotását tekintheti meg az érdeklődő közönség a XII. Hargitai Szalon kiállításán, melynek megnyitójára szép számú érdeklődő gyűlt össze csütörtök délután. A szervezők egy mottó mentén szólították közös gondolkodásra és alkotásra a Hargita megyében élő, megyei képzőművészeti alkotótáborokban részt vevő vagy megyénkkel rokonszenvező hivatásos képzőművészeket, az idei évben ez a kulcsszó a jövőkép.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A kiállítást Székedi Ferenc műkritikus méltatta, aki beszédében úgy fogalmazott: az elmúlt években Botár László, a szalon kurátora javasolt közös témákat, amelyek érdekes módon előrevetítettek olyan társadalmi helyzeteket is, amelyek később bekövetkeztek. Mintha igazolnák azt a történelmi tapasztalatot, miszerint a művészek, az alkotó-gondolkodó emberek a jövőbe látnak és gyakran megelőzik a korukat. Az idén a kurátor egyenesen azt kérte, hogy „lássanak a jövőbe”, hiszen a jövőkép volt a téma.

„A jövő aligha lesz egységes”

Az alkotások a képzőművészet valamennyi műfaját felölelik, olaj- és akrilfestmények, grafikák, akvarellek, textíliák, kisplasztikák és művészi fotográfiák találkoznak a kiállítóteremben. Az alkotók pedig nem csupán a megye, hanem az ország és Európa több részéből és érdemesnek tartották részt venni azon a szalonon, amely a maga ötletességével, sokoldalúságával nevet és rangot vívott ki magának a képzőművészeti életben – részletezte.

„A jövő aligha lesz egységes”

– A művészek úgy látják, hogy a jövő aligha lesz egységes, (…) a legkülönbözőbb gondolatokból, nézetekből, a mindennapi valóság ezernyi töredékéből áll majd össze. És azt hiszem, hogy nekik van igazuk – zárta gondolatait Székedi Ferenc.

A hagyományokhoz híven két művészt szakmai díjjal is jutalmaztak, az elismerést idén Balló Andrea kapta akril-vászon festményéért és Lehel Endre akril-föld-farost alkotásáért. Negyvenkét művész több mint hatvan alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. A művészek szerint a jövő a legkülönbözőbb gondolatokból, nézetekből, a mindennapi valóság ezernyi töredékéből áll majd össze.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!