A gyümölcspárlatok ünnepe

Szilva, körte, cseresznye, birs, málna, berkenye – mindenikből harmonikus, karakteres, intenzív íz­vi­lággal rendelkező gyü­mölcs­párlatok készültek. A felsoroltak csak egy kis szeletét képezik a negyedik Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pá­lin­kaverseny gazdag felhozatalának.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 7 perc
A gyümölcspárlatok ünnepe
Gyümölcspárlat-sorakozó. Kóstolás Fotó: Létai Tibor

Az Ákovita története négy évvel ezelőtt kezdődött, azóta minden évben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A verseny elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelen minőségi követelményeire. Az úgynevezett érzékszervi minősítés június 23–25. között zajlott Csíkszeredában, a Hunguest Hotel Fenyőben, különdíjakat is kiosztottak. Az egyik ilyen a médiapartnerek által adományozott díj. A sajtó képviselői hétfőn értékelhették a különleges párlatokat, a megkóstolt nedűk közül pedig fej fej mellett végzett a vilmoskörte és a fekete berkenye pálinka, végül közös megegyezéssel utóbbi jött ki győztesen.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Vilmoskörte és berkenye

A körték királya hozta a fajtajegyeket, aromás, hízelgő, elbűvölő ital. A berkenye közkedvelt pálinka, mandulás marcipánosság jellemzi, igazi nagy ízkavalkád. Ezekbe a kulisszatitkokba és a felkínált párlatok világába János András Előd, a verseny szakmai elnöke vezette be a média képviselőit. Megtudtuk, hogy a pálinkafőzés tekintetében az elmúlt időszakban megváltozott a szemlélet, ez a tevékenység ma reneszánszát éli, és egyre több fiatal előszeretettel fogyasztja az így előállított párlatokat.

– Az almapálinkától a málnáig, mindegyik párlatnak egyedi értéke van, mindig valami egyedi élményt kell nyújtson, becsukott szemmel is éreznünk kell a gyümölcsízt, keveset, de jót, minőségit kell inni

– hangsúlyozta.

Párlatok biogyümölcsből

Érdekességként kiemelte a vidékünkre jellemző erdei gyümölcsökből készült párlatokat – galagonya, kökény, erdei vad áfonya – megjegyezve, hogy míg az intenzív termesztésben a klímaváltozás miatt egyre inkább teret nyer a vegyszerek használata, a Hargita vadnövényvilága vegyszermentes.

– Az a célunk, hogy a minőségi pálinka és párlatfogyasztást népszerűsítsük itt, Székelyföldön, Erdélyben, valamint hogy a termelők tudását tudjuk gyarapítani, hisz rengeteg nagyon finom gyümölcs terem Székelyföldön, és fontos, hogy ezeket a gyümölcsöket ne hagyjuk tönkremenni, készüljenek belőlük olyan párlatok, pálinkák, amellyel versenyképesek tudunk lenni bárhol a világon. Jó hír, hogy ezt meg is tudjuk tenni

– mondta érdeklődésünkre Becze István szervező, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

Kétszázan neveztek

Az idei versenyre több mint kétszázan neveztek be – több mint ezer mintával – nemcsak Székelyföldről, Erdélyből, hanem az anyaországból, Felvidékről, az egész Kárpát-medencéből. Hargita megyéből 53-an neveztek 388 mintával.
Az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny egyedülálló lehetőséget kínál a gyümölcspárlatok különleges világának mélyebb megismerésére. A rendezvény minden évben izgalmas kihívások elé állítja a versenyzőket és a zsűrit egyaránt. Az esemény nemcsak a versenyzőknek, hanem minden pálinkakedvelőnek lehetőséget ad arra, hogy elmélyedjenek a Kárpát-medencei és az erdélyi pálinkák sokszínű világában. Erre a néhány napra Csíkszereda a rendezvény által a gyümölcspárlatok fővárosává lép elő, ahol mindenki megtalálja az ízvilágának megfelelő nedűt.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!