Hirdetés

Vadregényes Vargyas-szurdok

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Vadregényes Vargyas-szurdok
Fotó: Asztalos Ágnes

Majdnem biztos, hogy mindenkinek van egy kedvenc kirándulóhelye, szép emlékek, élmények miatt, vagy egyszerűen azért, mert nagyon tetszik. Ha gyakran járunk oda, egyre ismerősebbé válik a kedvenc hely, és olyan apró szépségeket, csodákat is felfedezhetünk, amit egy egyszeri látogatás során nem biztos. Számomra ilyen a Vargyas-szoros.
Az egyre népszerűbb szurdokvölgy „kezdő” természetjáró korom óta biztos pont, ha vadonra vágyom. Talán nem is telik el úgy év, hogy legalább egyszer-kétszer ne keressem fel. Persze az első alkalom óta rengeteget változott, főleg a megközelíthetőség és járhatóság szempontjából, úgyhogy most már szinte bárkinek ajánlható a meglátogatása. Autóval több irányból is elérhető, akár részben aszfaltozott úton a Kovászna megyei Vargyas felől (itt a parkolásért fizetni kell), jól járható köves úton Almás felől, de magasabb fekvésű járművel Kirulyfürdő, Szeltersz irányából is. A szoros felügyeletét ellátó szentegyházi hegyimentőknek köszönhetően jól karbantartott hidak, a híres Orbán Balázs-barlanghoz újjáépített lépcső teszi könnyebbé a felfedezést.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Vadregényes Vargyas-szurdok

Székelyföld egyik legnagyobb karsztvidékeként értelemszerűen természetvédelmi terület, ahol vadregényes sziklavilág, izgalmas élővilág fogadja a látogatót. A szurdokvölgy majdnem négy kilométer hosszú, magas sziklafalak között fut le az egész látványosságot évmilliók alatt „megalkotó” Vargyas patak. A száznál is több barlangból csak néhány látogatható. Egyik ilyen a már említett Orbán Balázs-barlang, amely a völgy leghosszabb barlangja, és a régi időkben évszázadokon át emberi menedékhelyül is szolgált veszély esetén. A Lócsűr kisebb, könnyebben bejárható, a Kőcsűr pedig egy látványos, boltíves sziklakapu, azaz egy részben beszakadt barlang. 

Vadregényes Vargyas-szurdok
Ha elhagyjuk a denevérek birodalmát, és végigsétálunk a szoroson (mindig elfelejtem megszámolni a patakon átvezető hidakat), érdemes a növényvilágra is figyelni. Kora tavasszal a patak partján vadorgonának is nevezett farkasboroszlán, jóval később a turbánliliom kápráztatja el a virágimádókat, de tavasztól őszig a hóvirágtól a Teleki-virágig, kövirózsáig rengeteg színpompás virág nyílik itt. Állatvilága is változatos, ám amennyire manapság látogatott a völgy, a medvéktől nem kell tartani.

Vadregényes Vargyas-szurdok
A szurdokvölgy túraösvényén kívül több körtúrát is lehet tenni, az ösvények felvezetnek a sziklafalak tetejére, például a Kőmező kilátópontjára, ahonnan felülnézetből is megcsodálható a szoros és a Persány-Rika-hegység panorámája, megfordulva pedig a Dél-Hargita látszik, ugyanis a két hegység találkozásánál alakult ki a természeti látványosság évmilliókkal ezelőtt. Felkereshetjük a közelben az úgynevezett Tatár-kápolna romjait, amelyet a hagyomány szerint a tatároktól való (egyik) szerencsés megmenekülés emlékére emeltek anno. Innen – újabban már jelzett ösvényen – kikapaszkodhatunk a Mál-tetőre, vagy az úgynevezett Farkas-ösvényen csoda szép erdei sétával a Kőaljára sétálhatunk le, és a Vargyas felőli sátorozóhely közelében érünk vissza a patakhoz.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!